ספסיס ורשלנות רפואית

עו״ד בנו גליקמן

עו"ד לרשלנות רפואית

מה זה ספסיס?

ספסיס, ובעברית “אלח דם”,הינו מצב חירום רפואי, שמתפתח בגוף עקב תגובה חיסונית מוגזמת לזיהום חמור שנוצר בגוף, ואשר עלול להידרדר במהירות למצב מסכן חיים ואף למוות.

הכינוי העממי של ספסיס הינו הרעלת דם, אולם המדובר בהגדרה לא מדוייקת, מאחר שמצב זה פוגע לא רק במערכת הדם בלבד, אלא בכל מערכות אברי ורקמות הגוף.

ספסיס נגרם עקב תגובת יתר של מערכת החיסון של הגוף לזיהום חמור שנוצר בו (ממקור חיידקי, נגיפי, או פיטרייתי). תגובת היתר החיסונית גורמת להיווצרות דלקת נרחבת בכל הגוף, נפיחות, קרישי דם ודליפות בכלי הדם, שפוגעים באספקת הדם לאיברי הגוף, ולרבות האיברים החיוניים, כגון הלב, המח, הכליות, והריאות, דבר שעלול לפגוע בתפקודם ואף לגרום לקריסתם.

כאשר צניחת לחץ הדם חמורה מאד, עלול להתרחש שוק ספטי, אשר מתבטא בפגיעה קשה מאד באספקת דם תקינה וחמצן לאיברים החיוניים הללו, ועלול להידרדר לכשל רב מערכתי ולקריסת הגוף ומוות. חשוב להבין שספסיס איננו מצב נפוץ, אולם כשהוא כבר מופיע, המדובר במצב מסוכן, אשר מחייב טיפול אנטיביוטי דחוף, וזאת כדי למנוע הידרדרות למצב מסכן חיים ואף מוות, כאמור.

מהם הסיבות וגורמי הסיכון של ספסיס

כאמור, ספסיס הינו תגובת יתר חיסונית לזיהום חמור שנוצר בגוף. זיהומים אלו יכולים להיווצר עקב כיבים ואבצסים שנוצרו בגוף, ומחלות זיהומיות כגון דלקת ריאות, דלקת בדרכי השתן, דלקת באיברי הבטן, דלקת קרום המח, ועוד.

בנוסף, ישנם גורמי סיכון שעלולים להגביר את ההיתכנות של היווצרות הזיהומים בגוף, ועקב כך את היווצרותו של הספסיס כתגובת יתר להם. גורמי סיכון אלו כוללים מחלה או אשפוז בבית חולים (במיוחד לאחר ניתוח); מצב בריאותי ירוד עקב עלייה בגיל; מערכת חיסונית ירודה/מדוכאת עקב מחלת סרטן, טיפול כימותרפי, איידס, מחלה אוטואימונית, תרופות מדכאות חיסון שניתנות לאחר השתלה, שימוש בסמים, ועוד.

מן הראוי לציין שאחד הגורמים הנפוצים להיווצרות ספסיס הינו זיהום נוזוקומי, כלומר, זיהום שנרכש עקב אשפוז בבית חולים, וזאת כתולדה משנית לסיבה המקורית שבעטיה אושפז החולה. הסיבות העיקריות להיווצרות זיהומים נרכשים בבתי חולים הינן:

§ חולים רבים בבתי החולים הינם בעלי מערכת חיסונית מוחלשת. רבים מהחולים בבתי החולים גם סובלים מדיכאון ומירידה בתיאבון, שמובילה לתת תזונה, שאף היא תורמת להחלשת מערכת החיסון.

§ העברת החיידקים/נגיפים על ידי הצוות המטפל מחולה לחולה עקב אי נקיטת אמצעי הסניטציה והסטריליזציה הנדרשים.

§ צפיפות ותפוסת מיטות גבוהה, במיוחד בבתי החולים בישראל, שאינה מאפשרת בידוד של חולים מדבקים.

§ שימוש מוגבר באנטיביוטיקה, אשר גורם לעליה בכמות החיידקים העמידים לאנטיביוטיקה.

 

מהם הסימפטומים של ספסיס וכיצד ניתן לאבחנו

הסימפטומים של ספסיס הינם מרובים, וכוללים חום גבוה או נמוך קוצר נשימה, מיעוט שתן, ירידה במצב ההכרה, בלבול, לחץ דם נמוך, צמרמורות ורעד, כאבי ראש, בחילות, הקאות, שלשולים, עור קר, הזיות, וכן עדות לקיומו של זיהום בגוף או חשד למחלה זיהומית כגון דלקת קרום המח, דלקת ריאות, וכיו”ב. לא כל התסמינים הללו חייבים להופיע, כמובן, ועל כן לעתים די בקיומם של חלק מהם כדי לעורר חשד לקיומו של ספסיס.

תסמינים אלו עלולים להופיע באופן פתאומי וחריף, ובהיעדר טיפול אנטיביוטי מתאים ומהיר, הם עלולים להידרדר במהירות להופעת כתמים אדומים על העור, שוק ספטי, ועוד.

כאמור, המדובר במצב שעלול לסכן חיים, ועל כן אבחונו חייב להיות מהיר, על מנת לטפל בו במהירות. האבחון נעשה בהסתמך על הסימנים הקליניים הללו, וניתן לאשרו באמצעות בדיקות כגון בדיקות לחץ דם, תרבית דם, גזים בדם, ספירת טסיות דם, בדיקות קרישה, CBC, תרבית שתן, ועוד.

 

כיצד ניתן לטפל בספסיס

כאמור, חשוב מאד לאבחן את קיומו של הספסיס בהקדם האפשרי, ולטפל בו במהירות, כדי למנוע את הידרדרות מצב הגוף. הטיפול במקרה כזה כולל מתן אנטיביוטיקה, מתן נוזלים ותרופות באמצעות IV כדי לשמור על לחץ הדם, ומתן חמצן, פלזמה, או מוצרי דם אחרים, כדי לתקן בעיות קרישה כלליות.

 

רשלנות רפואית לגבי ספסיס

הרשלנות הרפואית לגבי ספסיס יכולה להתרחש הן לגבי אבחונו והן לגבי הטיפול בו.

&nbsp

הרשלנות לגבי אבחון ספסיס יכולה להתבטא באי ביצוע בדיקות אבחון חרף קיומם של סימנים מחשידים וסימפטומים, ביצוע לקוי של הבדיקות, או פיענוח שגוי של ממצאיהן.

&nbsp

הרשלנות לגבי הטיפול בספסיס יכולה להתבטא באי מתן טיפול מתאים, איחור במתן הטיפול, או ביצוע רשלני של הטיפול.

&nbsp

בכל מקרה בו קיים חשד לביצועה של רשלנות רפואית לגבי ספסיס, מומלץ מאד לפנות לעו”ד רשלנות רפואית, וזאת על מנת לבחון האם אכן קיימת לכאורה עילה לתביעת רשלנות רפואית במקרה זה, ולהגיש את התביעה במידה ואכן קיימת עילה כזו. במידה והתביעה תתקבל, ייקבע סכום פיצויים על ידי בית המשפט בהתאם לנסיבות המקרה, וחומרת הנזק שנגרם עקב הרשלנות.

תרצו לחזור למשהו ספציפי בדף?

תוכן עניינים

צרו קשר:

המומחיות שלנו -
השגת הפיצוי המקסימלי בשבילך

שיחה עם נציג

×

שיחת ווטסאפ

דילוג לתוכן