נפילה ברחוב, החלקה בשטחי הפארק, חבלה ממתקן שעשועים או אפילו פציעה משער גינת הכלבים – מה עושים כאשר נפגעים בתאונה שהתרחשה מחוץ לבית?
בדרך כלל הפעולה המשפטית המתאימה והמתקדמת תהיה להגיש תביעה נגד העירייה.
האם תביעה שכזו צפויה להתקבל? ואיך מגישים אותה בעצם? המידע המלא לפניכם:
פגיעה וגוף: מתי תחול אחריות מצד העירייה?
אדם שנפגע כתוצאה מאלמנט או מכשול בשטח הציבורי, יכול להטיל את האחריות בגין הפגיעה והנזק לכך על העיריה שבשטחיה התרחשה הפגיעה.
בור פתוח, בלטות שבורות לאורך המדרכה, ענף שניתק מהעץ ועוד – כולם מהווים סכנה לציבור הולכי הרגל, שאם זה חס וחלילה מתממש ניתן לפנות אל עורך דין לענייני נזיקין ולבחון את האפשרות להגיש תביעה.
חובותיה של הרשות המוניציפלית כלפי הנמצאים בשטחיה
כל עירייה לרבות מועצה מקומית או יישוב, כפופים על פי דין לפקודת העיריות וחוקי העזר העירוניים.
חוקים אלו קובעים כי העירייה היא זו שאחראית לתיקון, הניקיון, ניקוז, תאורה וניקוז הרחובות, המדרכות וכל שטח ציבורי אחר שאינו רכוש הפרט. ככל שהעירייה לא פעלה כראוי והדבר אומר שחרגה מחובותיה החוקיות, היא תהיה חשופה לתביעה בגין רשלנות.
נפצעתי ברחוב. כיצד להגיש תביעה נגד העירייה?
באפשרותם של התובעים להגיש תביעות נגד העירייה מכוחה של עוולת הרשלנות או מכוחה של עוולת הפרת חובה חקוקה.
פירוש הדבר הוא שתובעים יוכלו לתבוע בהתאם לנסיבות המקרה – לעתים תוך הפניית אצבע מאשימה להתרשלות שהובילה לנזק (למשל הותרת בור פתוח במדרכה ללא גידור השטח והצבת שילוט התראה) ולעתים בגין הפרת חובה כמו חובת הזהירות, בה העירייה מחויבת כלפי השוהים בשטחה (למשל שלא פעלה לגיזום ענפים שחשופים לרוחות חורף חזקות).
כמובן שללא נזק בפועל לא ניתן יהיה להגיש תביעה, כך שלא די בלהצביע על הכשל או המחדל שבפעולות העירייה ויש להראות גם כי נגרם מהם נזק.
בנוסף, יהיה על התביעה לבסס את הקשר הסיבתי בין שני הנתונים, כך שבית המשפט יבין כיצד אותו כשל מצד העיריה גרם ישירות לנזקי התובע.
מכיוון שמדובר בהוכחה מורכבת, חשוב להתחיל לגבש אותה כבר מרגע התאונה עצמה. ולכן, אם חוויתם כל תאונה או פגיעה בשטחי העירייה, מומלץ לפעול בהתאם לכללים הבאים:
- תיעוד מלא, מקיף וממצה של זירת ההתרחשות – ככל שמצבכם הפיזי מאפשר זאת, יש לצלם את מקום התאונה לרבות המפגע שגרם לה.
יש לצלם ממספר זוויות ולכלול גם את הסביבה ככל שיש לה קשר למקרה (למשל פנייה מרחוב צדדי כך שההולך על המדרכה לא יכול היה להבחין במוט ברזל חשוף בו התנגש, נפל ונחבל).
ניתן גם לצלם לאחר מכן, הדבר חשוב כי תמונות שוות אלף מילים. - קבלת פרטי עדים – אם היו עדי ראייה למקרה, יש לתעד את דבריהם ולציין את שמם המלא, כתובתם ומספר הטלפון שלהם. ייתכן שיהיה צורך ליצור עמם קשר בהמשך הדרך.
- קבלת טיפול רפואי – חשוב להתפנות בהקדם האפשרי לקבלת טיפול רפואי, שכן זוהי הדרך המרכזית לקשור בין הכשל והנזקים ממנו.
חשוב ביותר – בהגעתכם לקבלת הטיפול, ציינו את פרטי ואופן הפגיעה לרבות ציון המפגע ממנו נפגעתם, ואל תשכחו לשמור כל מסמך רפואי וכל הוצאה שמתקבלים מכאן והלאה. - פנייה למוקד העירוני (106) – יש לחייג למוקד העירוני ולמסור דיווח לגבי המפגע, מה שיביא לתיעוד הפנייה ולביסוס הוכחת המקרה.
פעולות ראשונות נדרשות מצד עורך הדין
בהתאם להתייעצות עם עורך דין נזיקין, בניית אסטרטגיה נכונה, ניתן יהיה בבוא הזמן להגיש תביעה לבית המשפט ולהוכיח את התרשלות העיריה.
ישנם עורכי דין שכותבים מכתבי פשרה לעירייה – לדעתנו מדובר בבזבוז של זמן, כי מניסיוננו העירייה תידחה את הליכי המו"מ כמה שיותר.
אנו מאמינים בהגשת תביעות לבית המשפט, תחילת המועדים בהתאם לתקנות סדר הדין האזרחי ורק לאחר מכן אפשר באמת להתחיל שיח של מו"מ עם העירייה ובעיקר עם המבטחת שלה, שמבינות כי איננו מבזבזים זמן ולא פוחדים מבית המשפט.
חשוב לציין כי תביעת נזקי גוף אינה מוגשת בסמוך לאחר האירוע, אלא לאחר גיבוש הנזק שאותו צריך לבסס באמצעות תיעוד רפואי וחוות דעת של מומחה רפואי.
קביעת ההתרשלות ודוגמאות מהפסיקה
ברגע שתוגש תביעה נגד העירייה, בית המשפט יבדוק האם חלה התרשלות מצידה כלפי הצד התובע.
בנקודה זו תיבחן גם הפרת חובת הזהירות והאם נגרם כתוצאה מהפרה זו נזק.
במקרה לדוגמה, בית המשפט דן בתביעת פיצויים שגרמה לשבירת רגלו של תובע שדרך על שקע במדרכה הבנויה מאבנים משתלבות, מעד ושבר את שתי ידיו.
שקיעת האבנים התרחשה בשיעור של כמה סנטימטרים מהמותר לפי התקן, מה שמהווה בפועל התרשלות בהתקנת המדרחוב ותחזוקתו מצד העירייה.
בית המשפט פסק לטובת התובע וקבע כי העירייה לא פעלה כפי שנדרש ומצופה ממנה, מה שגרם לפסיקת פיצויים כנגדה.
קביעת אשם תורם בתביעות נזיקין נגד העירייה
בתביעות נזיקין רבות האחריות לנזק איננה בלעדית לצד אחד בלבד, שכן גם לתובע קיים לפעמים חלק מסוים בהתרחשות המקרה.
אדם שראה מבעוד מועד את המפגע ובכל זאת נתקל בו, תושב שהיה מודע לסכנה בטיחותית במקום מסוים אך למרות זאת התעלם ממנה, מי שביצע מעשה שעשוי להסתיים בנזק ללא כל קשר כמו טיפוס על עץ לא יציב וכל דבר הגיוני אחר.
ככל שבית המשפט יקבע כי לתובע קיים אשם תורם, משמע אחריות מסוימת לקרות התאונה והנזק, אז יופחת סכום הפיצויים שישולם לו.
כיצד פועל הדבר?
בהתאם לשיעור הנזק ולרכיבי הפיצוי שמתאימים למקרה (הפסדי שכר, הוצאות רפואיות וכן הלאה), ייקבע סכום הפיצויים המלא.
בנקודה זו, יפסוק בית המשפט את הכרעתו לגבי אשם תורם שהועלתה סבירות כלפיו לאורך התביעה מצד התובע.
אם ייקבע כי אכן ישנו אשם תורם מצידו של התובע, יחושב שיעורו וסכום הפיצויים יופחת בהתאמה.
למשל, אם תובע מסוים פוצה בסכום של 100,000 ₪ ונקבע כי הוא בעל אשם תורם של 15%, אזי העירייה תתבקש לשלם לו סכום סופי של 75,000 ₪.
לסיכום, תביעה נגד העירייה היא מהלך חשוב ואפשרי שמחייב תכנון ובדיקה
ככל שנגרם לכם וליקרים לכם נזק במרחב הציבורי שנכלל בשטחי העירייה, ניתן להוכיח אותו ולנצח בתביעה כדי לזכות בפיצוי כספי הולם.
אם נפגעתם בשטח ציבורי ואתם מעוניינים להגיש תביעה נגד העירייה ולבדוק את סיכויי הצלחתה, צרו עמנו קשר להערכת המקרה והיקף הפיצויים.