מה עושים במקרה של תאונת דרכים בדרך ל/מהעבודה
מדובר בנושא מורכב ולכן חשוב לי לחלק את המאמר לכמה חלקים:
- מהי תאונת עבודה? ומה ההבדל בינה לבין תאונה בדרך לעבודה?
- תאונת דרכים בדרך לעבודה – את מי תובעים?
- למה זה קריטי לכם שהפגיעה שלכם תוכר כ”תאונת עבודה”? ֿ
- למה חשוב לשים לב?
- מהי סטייה מהדרך הרגילה?
- מה הם החריגים לכלל של תאונת דרכים בדרך לעבודה?
- מה חשוב לדעת ולעשות כדי להגדיל כמה שניתן את הפיצוי הכספי?
- מהו שכר הטרחה של עורך דין לתאונות עבודה ותאונות דרכים?אז בואו נתחיל –
מהי תאונת עבודה ומהי תאונת עבודה בדרך לעבודה?
במקרים של תאונה בדרך לעבודה, אם זו תאונת דרכים או כל תאונה אחרת בדרך לעבודה, אין זה משנה אם הנפגע הוא עובד שכיר או עובד עצמאי, ותהליך ההכרה בביטוח הלאומי ובתביעה האזרחית הינו זהה לשניהם.
חוק הביטוח הלאומי מגדיר באופן הבסיסי ביותר מהי תאונת עבודה – תאונה שהתרחשה בעבודה ובקשר אליה.
אלא שחוק הביטוח הלאומי גם מרחיב את ההגדרה הבסיסית ביחס לתאונות עבודה שמתרחשות בדרך לעבודה ובחזרה ממנה הביתה – בסעיף 80 לחוק נקבע: “רואים תאונה כתאונת עבודה אף אם –אירעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או ממקום שבו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למשנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו.”
זאת אומרת, שאם נפגעתם בתאונת דרכים מהבית בדרך לעבודה או בחזרה הביתה מהעבודה, במצב כזה אתם נכנסים לארוע מורכב, כי פגיעה שכזו היא גם תאונת דרכים וגם תאונת עבודה!
את מי תובעים?
במקרה של גם וגם – השאלה המרכזית בארוע כזה היא את מי תובעים קודם?
מהי ההתנהלות הנכונה ביותר מבחינתכם?
זה מאוד תלוי בכם, בלחץ שלכם לקבל פיצוי כספי, באופי הפגיעה – האם פגיעה קשה או קלה ועוד שלל משתנים שצריך לקחת בחשבון.
או
אם נפגעתם בתאונה בדרך לעבודה כהולכי רגל מהבית בדרך לעבודה או בחזרה ממנה הביתה, והדגש הוא על היותכם הולכי רגל, גם אז הפגיעה שלכם תוכר כתאונת עבודה ולרוב במקרה שכזה גם ניתן לתבוע שני גורמים ולהגדיל את סכום פיצוי תאונת עבודה לו אתם זכאים.
או
למשל הלכתם ברחוב בדרך לעבודה (נניח לעבר תחנת האוטובוס) ונפגעתם בגלל בור במדרכה או שפספסתם מדרגה, גם אז התאונה שלכם צריכה להיות מוכרת כתאונת בדרך לעבודה ואתם יכולים לתבוע בנוסף את העירייה או את בעל המקרקעין בשטחו נפלתם בגין רשלנות.
חשוב שתדעו –
לכל נפגע סיפור משלו ואין דרך אחת שנכונה לכל אחד ואחת.
כל מקרה ומקרה, האסטרטגיה צריכה להיקבע בהתאם לנפגע ולא באופן אוטומטי וכמובן שעל ידי בעל מקצוע בתחום שהוא עורך דין לתאונות עבודה ותאונות דרכים.
למה זה קריטי לכם שהפגיעה שלכם תוכר כ”תאונת עבודה”?
אתם רוצים שהתאונה שלכם בדרך לעבודה תוכר גם כתאונת עבודה וגם כתאונת דרכים! ובמקרה של מעידה ונפילה אתם רוצים לתבוע את בעל המקרקעין!
רק ככה אתם מגדילים את סכום פיצוי תאונת עבודה.
וכאשר תאונה מוכרת כתאונת עבודה, אז תמיד בעתיד תוכלו לחזור ולתבוע החמרת מצב (תקנה 36), גם כאשר תהיו כבר בפנסיה.
מטבע הדברים הביטוח הלאומי לא רוצה להכיר בתאונת דרכים בדרך לעבודה כתאונת עבודה, כי זה עולה לו כסף – המטרות שלכם מתנגשות כי אתם רוצים להגדיל כמה שניתן את סכום פיצוי תאונת עבודה האפשרי והביטוח הלאומי פחות מעוניין בכך.
למה חשוב לשים לב?
תאונת דרכים בדרך לעבודה תוכר כתאונת עבודה רק אם היא הייתה ישירה מהבית שלכם או מהיכן שלנתם! שימו לב לפרטים אלו ולהגדרה בחוק הביטוח הלאומי.
לא כל תאונת דרכים בדרך לעבודה תהפוך להיות תאונת עבודה – אתם חייבים להראות ולציין שזה היה מהבית (היכן שלנתם) לעבודה.
לכן חשוב להבין ולהכיר את ההגדרה הבסיסית של תאונת דרכים בדרך לעבודה או כל תאונה אחרת בדרך לעבודה, כי כבר במסגרת הטיפול הרפואי ישאלו אתכם ויצפו שתענו, האם הייתם בדרך לעבודה? האם הייתם בדרך מהעבודה הביתה?
יתרה מכך, בטפסי התביעה לביטוח לאומי, שואלים אתכם ביחס למסלול הנסיעה שלכם / מסלול ההליכה שלכם, כדי לנסות ולהראות שלא נפגעתם בתאונה בדרך לעבודה ולהפך. פקידי הביטוח הלאומי ממש בודקים את ההגיון והסדר מאחורי המסלול הנטען.
לכן המלצתי שלא להגיש את הטפסים (ב.ל. 250 + ב.ל. 211 + ב.ל. 200) לקופת החולים ולביטוח לאומי לבדכם ולפני שפניתם לייעוץ לעורך דין לתאונות עבודה ותאונות דרכים – אתם חייבים ליווי של מומחה לשני התחומים הללו.
מהי סטייה מהדרך הרגילה?
מבחינת ביטוח לאומי, כל סטיה שלכם מהדרך הקבועה מהבית לעבודה ולהפך, קוטעת את הרצף, אז הפגיעה שלכם לא תוכר כתאונת עבודה.
זאת אומרת, נכנסתם בדרך הביתה מהעבודה לקניות, קניתם את כל מה שצריך ובדרך מהסופר הביתה נפגעתם בתאונה, אפילו שהסופר נמצא באותו הרחוב – הפגיעה שלכם לא תוכר כתאונת עבודה!
קפצתם בדרך לחבר או אספתם את בן או בת הזוג מהעבודה או ביקרתם בקופת חולים ולאחר מכן נפגעתם, אז הפגיעה שלכם לא תוכר כתאונת עבודה. זאת אומרת שכמעט כל סטיה שלכם מהדרך הרגילה מהווה החרגה ולא תוכר כתאונה בדרך לעבודה.
מה הם החריגים לכלל של תאונת דרכים בדרך לעבודה?
חוק הביטוח הלאומי וגם פסיקת בתי הדין לעבודה הרחיבו את ההגדרה למקרים בודדים שחשוב להכיר – זאת אומרת שגם אם הייתה סטייה מהדרך הישירה שלכם מהבית לעבודה ולהפך, הפגיעה שלכם עדיין תוכר כתאונת דרכים בדרך לעבודה או אם נפגעתם כהולכי רגל אז כתאונה בדרך לעבודה.
- במקרה שהקפצתם את ילדיכם לגן או לבית הספר.
- במקרה של תפילת בוקר.
- במקרה שהסטייה הייתה בהתאם להוראות המעסיק או לצרכי עבודה או אם מדובר בעובד עצמאי אז סטיה לצורך עבודה (למשל בדרך הביתה נפגשתי עם לקוח) הינה לגיטימית ותוכר כתאונה בדרך מעבודה.
מקרה נוסף – פגיעה במהלך ארוחת הצהריים.
המקרים הללו יוכרו כתאונת דרכים בדרך לעבודה או כתאונה בדרך לעבודה, למרות שלא מדובר בדרך הישירה והקבועה מהבית לעבודה ולהיפך.
מה חשוב לדעת ולעשות כדי להגדיל כמה שניתן את הפיצוי הכספי?
כמעט כל תאונה בדרך לעבודה, יכולה להיות מוכרת על ידי הביטוח הלאומי כתאונת עבודה וכדי שזה באמת יצליח וכדי שבאמת תדעו למצות את הזכויות שלכם אתם מוזמנים להתייעץ איתנו, עורך דין לתאונות עבודה ותאונות דרכים, לייעוץ והכוונה ראשוניים, לתכנן כיצד ובאיזה אופן אתם מגדילים כמה שניתן את סכום פיצוי תאונת עבודה שמגיע לכם.
אנו ממליצים, לתעד, לצלם, לבקש פרטי עדים לתאונה שמתרחשת בדרך לעבודה כאשר אין מעורבות של כלי רכב ולא מדובר בתאונת דרכים. חשוב לצלם את מהפגע שגרם לפגיעה, לדווח עליו לעירייה ולצלם לאחר התיקון.
עוד אנו ממליצים להקפיד ולציין בתעוד הרפואי את העובדה שנפגעתם בתאונה בדרך לעבודה ולציין במיון או במוקד הרפואי שנפגעתם ממדרכה משובשת או מדרגות שבורות או כל מפגע חיצוני אחר (העיקר שזה ירשם).
הליווי והייעוץ אינם כרוכים בתשלום ראשוני כלשהו, כאשר שכר הטרחה של עורך דין לתאונות עבודה ותאונות דרכים, לרבות ביטוח לאומי קבוע לחוק.
שכר טרחה קבוע בחוק:
שכר טרחה של עורך דין בליווי לקוח שנפגע בתאונת עבודה בביטוח הלאומי הינו 17% + מע”מ.
שכר טרחה של עורך דין בליווי לקוח שנפגע בתאונות דרכים נע בין 8% -13% + מע”מ, תלוי באופן שבו מסתיימת התביעה שם.