חשיפה ממושכת במשך שנים לגורמים אשר עלולים לגרום נזק לבריאות, יכולה לגרום לסרטן למי שעובד לאורך זמן ובאופן רצוף בסביבת עבודה שכזו.
באילו מחלות סרטן ניתן לחלות?
· סרטן ריאות עקב חשיפה לחומרים כימיים מזיקים/רעילים/מסרטנים החודרים לגוף דרך קנה הנשימה או עקב עבודה בהם נדרש העובד לבא במגע עם חומרים רדיואקטיביים מסוכנים, לרוב במפעלי ייצור בהם משתמשים במכונות ובחומרים שונים.
· סרטן עור עקב חשיפה מוגברת וממושכת לשמש.
· סוגים נוספים של סרטן כתוצאה ישירה מעבודה הכרוכה במגע או שהות בסביבת עבודה מסוימת העלולה לגרום להתפתחות המחלה.
עצם החשיפה לגורם המזיק אינה מספיקה על מנת שהמחלה תוכר כמחלת מקצוע. על התובע להוכיח כי מחלת הסרטן ממנה הוא סובל נובעת באופן ישיר מתנאי העבודה ואין מדובר במחלה על רקע מולד או אחר.
הגשת תביעה לקבלת פיצויים – על ידי הכרה בסרטן כ”מחלת מקצוע”
כשמדובר במחלת סרטן המוכרת ברשימת מחלות המקצוע – ניתן להגיש תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי, או תביעה כנגד המעביד (או כל גורם מזיק אחר) שאחראי לתנאים המזיקים שגרמו ל”מחלת המקצוע”.
מחלה המוכרת כ”מחלת מקצוע” הינה תאונת עבודה לכל דבר ועניין.
מחלות מקצוע הן אלו שהותקנו על פי תקנות מכוח חוק הביטוח הלאומי. אם המחלה לא נכללת ברשימה זאת היא לא תוכר כמחלת מקצוע.
במקרה של פטירת העובד עקב המחלה יוכלו יורשיו או התלויים בו (כגון בן זוג, ילדים) לתבוע הכרה בפגיעה כנובעת מהעבודה ולדרוש קצבת תלויים או שארים מהמוסד לביטוח לאומי כן, יוכלו היורשים/תלויים להגיש תביעה נגד המעביד.
מה עושים כאשר מחלת הסרטן לא מוגדרת כמחלת מקצוע?
במקרים בהם מחלת הסרטן לא נמנית על רשימת מחלות המקצוע, יש לבחון את אפשרות יישומה של תורת המיקרוטראומה שהיא כאמור המפלט האחרון להכרה בפגיעה כפגיעה בעבודה.
יודגש כי לא כל מחלה שנגרמה בשל תנאי העבודה ואינה מנויה ברשימת “מחלת המקצוע” תוכר כפגיעה בעבודה.
מהי מיקרוטראומה?
כוחה של תורת המיקרוטראומה מוגבל על ידי המונח “תאונה”.
על פי דוקטורינה זו הרי שלא רק נזק שנגרם כתוצאה מתאונה אחת יחשב כתאונה, אלא גם נזק שנגרם כתוצאה מתאונות זעירות רבות חוזרות ונשנות שכל אחת מהן תרמה נזק זעיר משלה עד שהצטברותן יחד הביאה בסופו של דבר לנזק רבתי לפגיעה עצמה ולאי כושר לעבודה.
תורת המיקרוטראומה איננה הופכת מן הסתם, שורה של מאמצים קשים לסדרה של פגיעות זעירות חוזרות ונשנות.
הפסיקה קבעה שלושה כללים לביסוס עילת המיקרוטראומה
1. הוכחת תשתית עובדתית של ביצוע תנועות חוזרות ונשנות.
2. גורם הכמות הוא מכריע, ככל שמספרם של האירועים רב יותר יש סיכוי סביר שמדובר במיקרוטראומה.
3. סוגיית המיקרוטראומה מחייבת שיתוף פעולה בין איש המשפט ואיש הרפואה. ללא עדות רופא לא ניתן לקבוע כי מדובר במקרה הנכנס תחת ההגדרה של מיקרוטראומה.
לדוגמא – הכרה במחלת סרטן מסוג לימפומה אשר כבאי חלה בה כמיקרוטראומה – משום הקשר הסיבתי הישיר בין עיסוקו בכיבוי שריפות, שאיפת עשן וחבישת מסיכה שלא הייתה אטומה מספיק לבין התפתחות מחלת הסרטן.
הכרה בפגיעה בעבודה מסוג מיקרוטראומה, מחייבת תשתית עובדתית מוכחת – כדי לקבוע אם הונחה התשתית העובדתית הנדרשת לקיומה של מיקרוטראומה, אותה יש לקבל הן מהעובד והן ממעבידו (מנהל העבודה, ממונה בטיחות וכו’).
חליתם חלילה בסרטן? מדובר במקרה של אובדן כושר עבודה? מעוניינים להתייעץ באשר להגשת תביעה? סיכוייה? מומלץ לפנות לעורך דין נזקי גוף, עורך דין תאונות עבודה כדי לקבל את המיטב המגיע לכם על פי חוק.
מוזמנים לפנות אלינו על מנת להבין לעומק מהן האפשרויות העומדות בפניכם.
אנו מטפלים בתביעות ביטוח, רשלנות רפואית, אובדן כושר עבודה, מיקרוטראומה, נזקי גוף, תאונות דרכים ותאונות עבודה.