ברית מילה על פי ההלכה היהודית היא אחת מהמצוות החשובות ביותר ופעולתה מסמלת את כניסתו של היילוד בברית אברהם אבינו ליהדות. יחד עם זאת, חשוב לציין ולהדגיש שפעולת הברית עצמה נחשבת לאחד מהניתוחים השכיחים ביותר בעולם המערבי, ועל פי הערכות שונות כרבע מאוכלוסיית הזכרים בעולם הינם נימולים. בישראל, כ-97% מהזכרים נימולים, כאשר 70% מהבריתות הנערכות בישראל מדי שנה מבוצעות על ידי מוהלים והיתר על ידי רופאים כירורגיים וזאת במסגרת מה שמכונה: ברית מילה רפואית ו/או כירורגית.
מספר מילים על פעולת ברית המילה
ברית המילה היא הליך כירורגי לכל דבר ועניין, ואין זה משנה אם הפעולה עצמה מתבצעת על ידי מוהל ו/או על ידי רופא כירורג. לצורך ביצוע הפעולה חשוב להפקיד על תנאים סטריליים הכוללים בין היתר חיטוי מקומי של אזור הברית. פעולת הברית ידועה בשם פעולת הפריעה שהיא למעשה הפרדה של העורלה מהעטרה וזאת על ידי חיתוך העורלה. על פי ההלכה היהודית, את ברית המילה יש לקיים בגיל שמונה ימים, אך במקרים מסוימים בהם קיים חשש לבריאות התינוק, ניתן לדחות את ברית המילה. בכל אותם מקרים בהם התינוק נולד עם מומים מולדים בפין לא ניתן לקיים פעולת הברית אלא לאחר תיקון למום (במידת האפשר) בגיל מתקדם יותר.
סיבוכים אפשריים בברית מילה
בדומה לכל הליך כירורגי אחר, גם בפעולת ברית המילה עלולים להתרחש סיבוכים כירורגיים ורפואיים שבחלקם מהווים עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית כנגד הגורם המבצע את פעולת הברית. יחד עם זאת, חשוב לציין ששיעור הסיבוכים במהלך פעולת ברית מילה הינו נמוך, כאשר רוב הסיבוכים נחשבים לסיבוכים קלים הניתנים לטיפול. בין יתר הסיבוכים האפשריים בפעולת ברית מילה נכללים המקרים הבאים:
- סיבוכים זיהומיים הנובעים על רקע אי- שמירה על סביבה סטרילית
- דימום יתר מהעורק הפרנולארי – סיבוך שכיח שמבקרים נדירים עלול לסכן את חייו של התינוק
- פגיעות אסתטיות באזור הברית – פגמים אלו כוללים בין היתר: עורף עור, חסר עור, עקמת של הפין וכדומה. חשוב לציין שאת רוב הפגמים האסתטיים ניתן לתקן במסגרת הליך ניתוחי פלסטי.
- פגיעה בעטרה – פגיעה אסתטית נוספת העלולה להתרחש במקרים בהם פעולת הברית בוצעה באמצעות מכשור לא מתאים ו/או לנוכח חבישה לוחצת על האזור לאחר הברית.
חשוב לדעת: על אף ששיעור הסיבוכים מפעולת ברית המילה נחשב לנמוך, כ- 6% מכלל התינוקות העוברים ברית מילה, נוטים לסבול מסיבוכים כאלו ואחרים המחייבים התערבות רפואית. כמו כן, חשוב לדעת שחלק מהסיבוכים המתרחשים לנוכח רשלנות רפואית בברית המילה, מתעוררים רק לאחר מספר ימים ו/או שבועות ממועד הברית.
הסיבוכים המורכבים יותר בברית מילה מהווים עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית בברית מילה, כאשר גם סיבוך קל כגון סיבוך זיהומי עלול להפוך לסיבוך מסכן חיים.
רשלנות רפואית בברית מילה – מה חשוב לדעת?
רוב פעולות ברית המילה מתקיימות בישראל על ידי מוהלים שאינם מהווים גורם רפואי מוסמך, ולכן, לא ניתן לדרוש מהמוהלים (מנוסים ככל שיהיו) לפעול ברמת מיומנות הנדרשת מצוותים רפואיים המעורבים בהליך ניתוחי. יחד עם זאת, חשוב לציין ולהבהיר שגם על ציבור המוהלים מוטלת מידה רבה של אחריות לנהוג באופן סביר אשר אינו חורג ממידת הזהירות הנדרשת. לפיכך, פעולת ברית המילה המתבצעת על ידי מוהל, בדומה לפעולת ברית מילה המתבצעת על ידי רופא/מוהל כירורג, חייבת להתקיים בהתאם לחובת הזהירות שהיא למעשה מונח משפטי מוכר בתחום הרשלנות הרפואית. מונח משפטי זה מחייב למעשה את כלל הגורמים המטפלים לנקוט בכל אמצעי זהירות סביר על מנת למנוע נזקים כאלו ואחרים במהלך ו/או כתוצאה מההליך הרפואי עליו הם אמונים. לפיכך, גם במקרים של ברית מילה, הגורם המבצע את המילה, בין אם מדובר במוהל ובין אם מדובר ברופא/מוהל, מחויבים למידת הזהירות.
חשוב לציין שהצורה הסופית של הפין תלויה במידה רבה בחיתוך אשר התבצע במהלך פעולת הברית ובאופן ההחלמה של העור לאחר קיומה של פעולת הברית, ולכן, רק לאחר פרק זמן מיום ביצוע הברית, ניתן לאבחן האם מדובר בפגם אסתטי הנובע באופן ישיר מביצוע רשלני של פעולת הברית.
רשלנות רפואית בברית מילה – למי פונים?
בדומה לכל עוולת רשלנות רפואית אחרת, גם במקרים של רשלנות רפואית בברית מילה, מומלץ להורי התינוק לפנות בהקדם להיוועצות עם עורך דין רשלנות רפואית המתמחה בדיני הנזיקין. תביעות רשלנות רפואית בברית מילה מוגשות בשם התינוק מטעם הוריו בדרך כלל ו/או מטעם בני משפחתו, כאשר עיקר עבודתו של עורך הדין היא להוכיח את הקשר הסביבתי בין הנזק אשר נגרם ליילוד לבין פעולת ברית המילה. את התביעה במקרים אלו, מגישים כנגד המוהל ו/או הרופא/מוהל אשר ביצע את הברית, כאשר היקף הפיצוי הכספי הנדרש בכתב התביעה נקבע בהתאם לחומרת הנזק אשר נגרם ליילוד. חשוב לציין שגם בסיבוכים קלים עלולים להיגרם נזקים נפשיים ליילוד בשלבים מתקדמים יותר של חייו.
עו"ד רשלנות רפואית המתמחה בניהול תביעות רשלנות כנגד הגורמים הרלוונטיים, מבסס את פעולותיו לצורך ניהול תיק תביעת רשלנות רפואית בברית מילה, על סמך תקדימים משפטיים בארץ ובעולם ועל סמך חוות דעת רפואית מטעם רופא מומחה. היוועצות מוקדמת עם עורך הדין, תאפשר להורי התינוק ו/או לבני משפחתו, לבחון האם קיימת עילה להגשת תביעה ואף לבצע בירור מקדים בנוגע לסיכויי הצלחת התביעה. במסגרת הבדיקות המקדימות הנדרשות לצרכי הגשת תביעת רשלנות רפואית בברית מילה, ההורים בהיוועצות עם עורך הדין, הם אלו הקובעים את היקף סכום הפיצוי אותו הם תובעים.
משרדנו עומד לרשותכם,
אנו מתמחים בתביעות רשלנות רפואית, תאונות עבודה, תאונות דרכים ותביעות ביטוח.
טלפון: 03-6135337 פקס: 03-6134158 (מגדלי התאומים 2 ברמת גן – אזור הבורסה).