מחלת נפש עלולה להתפתח ולהתפרץ כתוצאה מלחצים בעבודה או ארוע פתאומי ומלחיץ בעבודה (“ארוע חריג”) או בעקבות עיסוק במקצוע העלול לגרום לטראומה ולנזק נפשי מתמשך ברבות השנים (חוקרי משטרה בתחום המז”פ).
מתי מחלת נפש נחשבת כ”תאונת עבודה”?
כאשר אדם מאובחן כלוקה בהפרעה נפשית, תוך כדי שאינו מסוגל לנהל אורח חיים תקין מבחינה אישית וחוסר יכולת לבצע את מטלות מקצועו ותחום עיסוקו הרי שהוא יוגדר כמי שאיבד את כושר עבודתו. במצב זה הוא יהיה זכאי לקבל קצבת אובדן כושר עבודה.
כדאי לדעת – לעיתים אובדן כושר עבודה עלול להיגרם עקב סיבות נפשיות ולאו דווקא עקב פגיעה פיסית.
יודגש כי לא כל מצב נפשי הכרוך בדכדוך, עצבות, דיכאון, יוגדר ישירות כמחלת נפש, גם אם נדרש למצב הנתון טיפול נפשי – פסיכולוגי או פסיכיאטרי.
מחלות אלה יכולות לבוא לידי ביטוי במצבי חרדה בתופעות כגון: הסתגרות, בעיות שינה, בכי, מחשבות אובדניות, חוסר רצון לאכול, חוסר רצון להתעורר בבוקר, עוררות יתר, חוסר שקט פנימי ועוד. יתכן ומדובר במצבים הרבה יותר חריפים כמו הפרעה דו – קוטבית, סכיזופרניה, אישיות גבולית (בורדר ליין), הפרעה דו – קוטבית (מאניה דיפרסיה), מצב פסיכוטי, פוסט טראומה (PSTD) ועוד.
מלאכת האבחון איננה פשוטה וידרש זמן להוכיח אם בכלל ניתן, שהמחלה הינה תוצר של לחצים או מצבים שקרו במקום העבודה והם אשר הביאו באופן ישיר לידי התפרצות המחלה.
יחס שלילי של המעסיק, התעללות מילולית / השפלה ע”י המעסיק, הודעה פתאומית על פיטורין, מעבר לתפקיד אחר ועוד, עלולים לגרום לאנשים מסוימים לתופעות חרדה קשות העלולות להתפתח לכדי מחלת נפש אשר תמנע מהם להמשיך ולתפקד כנדרש במקום העבודה.
על מנת להוכיח כי מחלת נפש הינה תוצאה של תאונת עבודה יהיה עליכם להוכיח בביטוח הלאומי כי מקורה בארוע חד פעמי – ארוע חריג שהתרחש בעבודה.
מתי מחלת נפש עשויה להיחשב “מחלת מקצוע” (או יותר נכון מיקרוטראומה)?
אנשי מקצוע העובדים במקצועות מסוימים והחשופים למצבי קיצון, טראומות, מוות ועוד, באופן תדיר, עלולים לפתח מחלות נפש הנובע באופן ישיר מתחום עיסוקם, עליהם נמנים בין השאר:
· עובדי זק”א (זיהוי קורבנות אסון)
· אנשי טיפול העובדים עם נפגעי טרור, נפגעי תקיפה מינית ועוד
· עובדים במוסדות סגורים כגון – בתי חולים, בתי סוהר החשופים למראות קשים, אלימות מילולית ופיסית, מחלות, מוות
· אנשי צבא ומשטרה החשופים לפעילות ביטחונית שוטפת, מלחמות, פיגועים, ניסיונות התאבדות ועוד
· עובדים המועסקים בתפקידים הכרוכים במפגש יומיומי עם טראומות ומראות לא שגרתיים.(עובדי המכון המשפטי, אנשי רפואה ועוד)
במקרים בהם חלה איש המקצוע במחלת נפש, הרי שעליו להוכיח שמצבו הנפשי נגרם בעקבות ביצוע תפקידו וכי מצב זה לא התפרץ קודם לכן, ללא קשר לתפקיד האמור
כדאי לדעת שלעיתים מחלה פיסית המתפתחת תוך כדי עבודה במקצוע ובמקום מסוים עלולה לגרום מאוחר יותר למחלת נפש.
מצבים של מחלות נפש או הפרעות נפשיות יכולים להיות בעלי השלכה על תביעות אובדן כושר עבודה בשני מצבים:
· אובדן כושר עבודה כתוצאה ממחלת נפש – אובדן כושר עבודה אשר נגרם כתוצאה ישירה ובלעדית של מחלת נפש קשה הפוגעת ביכולת העבודה של התובע.
· אובדן כושר עבודה הנגרם ממחלות אחרות שאליהן נלווה מצב נפשי – לעיתים רבות, מחלות פיזיות, עלולות לגרום גם לאנשים שאינם סובלים ממחלות נפש, לסבול למשך תקופה מחרדות או דכאון, אשר יש להם השלכה על יכולתם לעבוד, וזאת בנוסף למחלת הרקע הפיזית.
חשוב לוודא שיש בידיכם תעוד רפואי המתעד ומשקף את הפגיעה האיטית והמתמשכת במסגרת עבודתכם.
האם ניתן להגיש תביעה אזרחית נגד המעסיק?
לעתים ארועים חריגים בעבודה או חוסר זהירות של המעסיק שלא מקפיד לשמור ולטפל בעובדיו מאפשרים הגשת תביעה אזרחית בגין רשלנות נגד המעסיק. מדובר בתביעה סבוכה וקשה לרוב להוכחה ועל כן יש להתכונן אליה מראש, על ידי איסוף ותעוד הראיות הרלוונטיות להוכחת טענותיכם.
ממה כדאי להיזהר?
חברות הביטוח יטו לדחות תביעות בגין מחלות נפש. העדר הנראות של המחלה, חוסר פגיעה פיזית נראית לעין כגון שבר או חבלה ובעיקר קושי רפואי להוכיח באופן חד משמעי שהתפרצות המחלה נגרמה באופן ישיר כתוצאה מתחום העיסוק, מסייעים להן להמליץ לעובד לשוב לעבודה מבלי לקבל את הטיפול הנדרש.
במקרים כאלו תהליך השיקום עלול להיפגע ובנוסף נמנעת מהנפגע היכולת לקבל את קצבת אובדן כושר העבודה לה הינו זכאי מכוח הפוליסה.
חשוב לדעת כי התיישנות תביעות ביטוח אובדן כושר עבודה חלה לאחר 3 שנים וזו “מתחדשת” מדי חודש. במצבים בהם אדם סובל ממחלת נפש שאינה מאפשרת לו תפקוד סביר, תוקפא תקופת ההתיישנות לפרק הזמן שהוא לא היה מסוגל לדאוג לענייניו.
מוזמנים להתייעץ איתנו על מנת לוודא שהנכם פועלים נכון וקראת מימוש הזכויות המוקנות לכם על פי החוק. מהלך לא אחראי עלול לגרום להפסדים ופגיעה בתהליך השיקום שלכם וביכולת שלכם לזכות בקצבת אובדן כושר עבודה.
משרדנו עומד לרשותכם,
אנו מתמחים בתביעות רשלנות רפואית, תאונות עבודה, תאונות דרכים, תביעות ביטוח.
תביעות אובדן כושר עבודה, מחלות מקצוע.
טלפון: 03-6135337 פקס: 03-6134158 (מגדלי התאומים 2 ברמת גן – אזור הבורסה).