מהו נזק נפשי? ומתי הוא יזכה אתכם בפיצוי כספי

עו״ד בנו גליקמן

נזק נפשי

גורמים רבים יכולים להשפיע על מצבנו הנפשי – התעללות, פגיעות פיזיות ואירוע מטלטל שנחשפנו אליו. אלו יכולים להוביל לדיכאון, פוסט טראומה, הפרעת הסתגלות ובמקרים קיצוניים לסכיזופרניה.

חשוב להבין שנזק נפשי הוא נזק גוף לכל דבר ועניין

במידה והייתם עדים לפגיעה של יקר לכם יתכן ובמקרים מסוימים תהיו זכאים גם כן לפיצוי כספי לא מבוטל.

מהו נזק נפשי?

נזק נפשי הוא למעשה תגובה רגשית שהיא מעבר לתגובה “רגילה” אותנו אנו חווים במהלך היומיום. תגובה זו עלולה לבא לידי ביטוי בתגובות פיסיות של הגוף (לחץ דם גבוה, הזעת יתר, חרדה ועוד), במקרים חמורים נזק נפשי אף עלול לגרום לנכות כגון פוסט טראומה או הפרעת הסתגלות או דיכאון או סכיזופרניה.

קביעת נכות רפואית בגין נזק נפשי מחייבת הוכחה כי הנפגע נזקק לטיפולים רפואיים אצל פסיכיאטר, פסיכולוג, נטל ונוטל טיפול תרופתי וחלה ירידה כללית בכל רבדי חייו (גם ברובד האישי, החברתי והתעסוקתי).

הכרה בנזק נפשי בעקבות קרות אירוע מסוים איננה פשוטה ומעוררת לא אחת תמיהה וחשדנות כלפי הנפגע שכן קיים חשש שאולי הוא מגזים בתיאור מצבו הנפשי על מנת לקבל פיצויים מוגדלים או בכלל.

חברת הביטוח במקרים כאלו תבדוק היטב את עברו הרפואי, התנהגותו, מצבו של הנפגע לפני קרות האירוע על מנת לעמוד על טיב הנזק הנפשי שנגרם לו והקשר הישיר שלו לאירוע עצמו, כמו כן יבדק הקשר הגנטי. אין זה מבטל כמובן את זכותו הבלעדית להוכיח שהנזק הנפשי נגרם כתוצאה מהאירוע ושהוא לא היה מנת חלקו קודם לכן.

תביעה בגין נזק משני כתוצאה מתאונת דרכים

ידועים לא מעט מקרים בהם הורה ראה או היה מעורב בתאונה בה נהרג הילד שלו, לכך מן הסתם השלכות נפשיות קשות אותן הוא נושא עימו לאורך כל חייו.

“פרשת אלסוחה”: ע”א 80/88 אלסוחה ואח’ נגד עזבון דהאן ז”ל, אשר נדונה בפני השופט שמגר, בבית המשפט העליון מפרטת את אמות המידה לפיהן זכאי אדם לקבלת פיצוי בגין נזק נפשי שנגרם לו עקב פגיעת קרובו בתאונה – מדובר בנזק נפשי משני.

אלו הן אמות המידה:

א. מידת הקירבה של התובע לנפגע, לפיה מותרת תביעה רק לקרובי משפחה מדרגה ראשונה.

ב. התרשמות ישירה מן האירוע המזיק, דרישה לעדות ראייה ושמיעה לאירוע הטראומטי אינה שוללת אפשרות להכיר בנזק נפשי שנגרם כתוצאה מקבלת מידע מכלי שני, במקרים בהם עמידה על דרישת החוויה החושית הישירה עלולה להביא לתוצאות שאינן צודקות.

ג. מידת הקירבה במקום ובזמן לאירוע המזיק גם כאשר לנזק הנפשי תוצאות מאוחרות הרחק ממועד קרוב לקרות האירוע וגם נזק נפשי כתוצאה ממגע מתמיד ומתמשך עם הנושא לאורך זמן, ניתן להעריך נזקים נפשיים ברי פיצוי.

ד. מידת הפגיעהמהותו של הנזק הנפשי: נדרש נזק נפשי קשה, תגובות נפשיות מהותיות ורציניות, גם אם אינן עולות כדי מחלת נפש.

נזק נפשי או מחלה נפשית הוא נזק גוף לכל דבר ועניין. יתכן ואתם זכאים לפיצוי כספי בגינו.

משרדנו עומד לרשותכם לכל היוועצות רלוונטית בעניין.

תרצו לחזור למשהו ספציפי בדף?

תוכן עניינים

צרו קשר:

המומחיות שלנו - השגת הפיצוי המקסימלי בשבילך
דילוג לתוכן