אובדן כושר עבודה

עו״ד בנו גליקמן

אובדן כושר עבודה

אובדן כושר עבודה 

תביעות אובדן כושר עבודה מתחלקות לשני סוגים עיקריים –  

אובדן כושר עבודה בעקבות ארוע תאונתי חד פעמי או אובדן כושר עבודה בעקבות מחלה / אוסף של פגיעות ותחלואים.

בתוך החלוקה הזו קיימת חלוקה נוספת:

האם אובדן כושר עבודה הינו ביחס למקצוע שלי?
או באופן כללי לכל מקצוע באשר הוא?
 

אז מהו בעצם אובדן כושר עבודה מלא?

מדובר באובדן של 75% מהיכולת שלכם לשוב לכל עבודה שהיא ומי שקובע את יכולת חזרת העבודה שלכם זה רופא תעסוקתי או עובד סוציאלי. 

 

מקורות הפיצוי האפשריים במקרה של אובדן כושר עבודה 

ביטוח לאומי –  

אגף נפגעי תאונות עבודה 

אם מדובר בתאונת עבודה, מחלת מקצוע או מיקרוטראומה אז מגישים תביעה לתאונת עבודה (ב.ל. 211) ולאחר מכן תביעה לנכות (ב.ל. 200). 

יתחיל שלב של ועדות רפואיות ובמידה ויקבעו לכם שם נכויות זמניות, אתם יכולים להגיש תביעה לנכה נזקק (ב.ל. 279), אז ביטוח לאומי יכול להכיר באובדן כושר עבודה (נכות) בשיעור של 100%, גם אם נקבעו לכם רק 30% נכות זמנית.  

בסיום הוועדות הרפואיות, ככל שנקבעה לכם נכות קבועה, ניתן לבקש להגדיל את הנכות הקבועה שנקבעה לכם על ידי הפעלת תקנה 15, וזאת כמובן כדי את הפיצוי בגין אובדן כושר עבודה ביטוח לאומי.  

למשל אם ביטוח לאומי העריך את שיעור הנכות שלכם בגין אובדן כושר עבודה בשיעור של 30%, הרי שבאמצעות הפעלת תקנה 15, תהיו זכאים לתוספת של עוד 50%, כך שהנכות הסופית שתיקבע תהיה 45%. 

התנאי לקבל תוספת לאובדן כושר עבודה ביטוח לאומי הוא ירידה של 50% בהכנסות בעקבות ובקשר לתאונת העבודה,  מחלת המקצוע או המיקרוטראומה.  

אגף נכות כללית  

בעיקרון עדיף תמיד לפנות לתביעה אובדן כושר עבודה בביטוח הלאומי לאגף נפגעי עבודה ולא נכות כללית, אך לא תמיד זה אפשרי. הסיבה העיקרית לכך שעדיף אגף נפגעי עבודה כי שם הפיצוי ניתן על בסיס ההכנסות שלכם ולא בהתאם לחוק שהוא “אינו מצ’פר” ונותן בסיס מינימאלי. 

במקרים של מחלות, תחלואה, תאונה שהיא אינה תאונת עבודה אז אובדן כושר עבודה ביטוח לאומי יכול להיות אך ורק דרך אגף נכות כללית.  

תנאי סף לתביעת אובדן כושר עבודה בביטוח הלאומי נכות כללית מחייבים שתהיו לפני גיל הפרישה / הפנסיה ועל הכנסותיכם להיות פחות מ – 7,522 ₪. 

תביעה לנכות כללית אפשר להגיש שנה רטרואקטיבית.  

מגישים תביעה לנכות כללית ומתחיל שלב הוועדות הרפואיות. לשם תמיד מומלץ להגיע עם עורך דין ביטוח לאומי ולא לבדכם, תמיד תדאגו שלכל ועדה רפואית יהיה לכם תעוד רפואי רלוונטי ונכון לוועדה הספציפית,  בהתאם לתחום מומחיות הרופא הבודק שם. 

 

פוליסה פרטית לאובדן כושר עבודה או פוליסת אובדן כושר עבודה בתוך הביטוח הפנסיוני –  

קיימים שני סוגי ביטוחים עיקריים לאובדן כושר עבודה – עיסוקי ולא עיסוקי.  

אובדן כושר עבודה עיסוקי מבטח אתכם בהתאם למקצוע הרשום בו – זאת אומרת שאם מתקין פרקטים מבוטח במקצוע שלו, אז הבחינה לאובדן כושר העבודה תהיה בהתאם וביחס למקצוע המבוטח בפוליסה ולא כל מקצוע אחר בעולם. 

אובדן כושר עבודה לא עיסוקי אינו מבטח את המקצוע והעבודה שלכם, אלא מבטח אתכם ביחס לכל עבודה הקיימת בשוק, בהתאם לכישורים וליכולות שלכם. ברור שכיסוי ביטוחי לא עיסוקי הינו פחות טוב עבורכם ועדיף תמיד לרכוש ביטוח אובדן כושר עבודה עיסוקי – בהתאם לעבודה והעיסוק שלכם.  

לדוגמא – נגיד שאתם קציני רכב שלושים שנים עובדתי בתחום הרכב. ועכשיו מסיבה רפואית כלשהי, נלקח מכם רשיון הנהיגה. כעת אתם לא יכולים יותר לעבוד כקציני רכב אבל לכאורה אין שום מגבלה שלא תעבדו בעבודה אחרת, שאינה מחייבת רישיון נהיגה ולכן בהתאם לפוליסה שאינה עיסוקית, אתם לא תהיו באובדן כושר עבודה.  

מאז 2008, שנחקקה חובת ההפקדה לקרן הפנסיה, כמעט רוב אזרחי מדינת ישראל מבוטחים בביטוח אובדן כושר עבודה בקרן הפנסיה שלהם. מדובר בפוליסה לא עיסוקית שמבטחת אתכם עד גובה השכר המבוטח.  

את הביטוח הפנסיוני לאובדן כושר עבודה ניתן להפוך לעיסוקי על ידי רכישת מטריה ביטוחית. תפנו לסוכן הביטוח שלכם והוא ידע לעזור לכם.  

תביעה משפטית מול גורם הנזק (מעביד, צד ג’, מוסד רפואי וכו’) –  

כמובן שאם נפגעתם בתאונת עבודה, תאונת דרכים, רשלנות רפואית, כל פגיעה או מחלה באשר הן וניתן לייחס את הנזקים הרפואיים לרשלנות צדדים אלו, אתם יכולים ואפילו צריכים להגיש תביעה נגדם וכך להגדיל כמה שניתן את שיעור הפיצוי המגיע לכם, כדי לנסות ולהשתקם כמה שיותר מהר בעקבות אובדן כושר העבודה שלכם. 

כמובן שאם הפגיעה הינה מתאונת דרכים אז תובעים את פוליסת החובה של הרכב בו נסעתם או הרכב הפוגע אם אתם הולכי רגל.  

אם הפגיעה ארעה בעבודה, למשל אתר בניה, ניתן לתבוע את בעלי אתר הבניה והמעסיק.  

אם הפגיעה ארעה בשטחים הציבוריים (מדרכה, מדרגות, קניון, מלון, בריכה וכו’) אז תובעים את בעלי המקרקעין. 

אם מקור הפגיעה הוא בטיפול רפואי כושל או באי מניעת מחלה, אז תובעים את הצוות הרפואי ברשלנות רפואית.

  

אז מתי ולמה פונים לעורך דין אובדן כושר עבודה –  

שלוש סיבות עיקריות לפנות לעורך דין מומחה בתחום של אובדן כושר עבודה- 

  1. תפנו כמה שיותר מהר ומוקדם לעורך דין אובדן כושר עבודה וזאת בעיקר כדי למנוע טעויות שלאחר מכן לא ניתן יהיה לתקן. מנסיון הטעויות כבר מתחילות בטפסים שממלאים, במכתבים ששולחים לביטוח לאומי וחברות הביטוח, במסמכים הרפואיים שמצרפים ושולחים, כאשר לא מבינים ולא מכירים את התהליך הכולל, שהוא לרוב כולל שלוש תביעות מקבילות, שמכל אחת מהן בנפרד ניתן לקבל פיצוי כספי. 
  2. בייעוץ נכון תוכל לקבל תמונה מלאה של מצבכם, האפשרויות העומדות בפניכם ומה צפוי להיות סכום הפיצוי שיגיע אליכם, מהו אורך התהליך ומה צריך לעשות מעתה ואילך כדי להגדיל כמה שניתן את הפיצוי הכספי האפשרי.  
  3. אתם לא בעלי מקצוע, אתם לא צריכים לדעת ולהכיר את התהליך, תפקידו של עורך הדין לכוון אתכם, ללוות אתכם, כך שהאחריות היא של עורך הדין.  
     

כפי שקראתם, במקרים של אובדן כושר עבודה, שלרוב נובע מפגיעות ונזקים משמעותיים, אתם זקוקים להכוונה וליווי, מאיזו תביעה להתחיל, כיצד לנהל כל תביעה, איזה תעוד לצרף ואיזה לא, ובעיקר כיצד מבססים ומוכיחים את אובדן כושר עבודה שלכם, כדי שתוכלו להשתקם ולהמשיך ולחיות את חייכם בכבוד. 

תרצו לחזור למשהו ספציפי בדף?

תוכן עניינים

צרו קשר:

המומחיות שלנו - השגת הפיצוי המקסימלי בשבילך
דילוג לתוכן