רשלנות רפואית מחלת קרוהן

עו״ד בנו גליקמן

 

Crohn’s Disease (מחלת קרוהן) היא מחלה דלקתית כרונית של המעי והיא שייכת למשפחה של מחלות מעי דלקתיות. מחלה זו מתאפיינת בקיומה של דלקת כרונית המובילה לפגיעה ברירית של מערכת העיכול והיא נוצרת כתוצאה מהפרשת חומרים יוצרי דלקת ממערכת החיסון הפוגעים ברירית המעיים.

חשוב לציין שמחלת קרוהן יכולה להופיע בכל אחד מחלקיה של מערכת העיכול, מחלל הפה ועד פי הטבעת, כאשר אצל מרבית החולים, הדלקת מופיעה באזור שבין המעי הדק למעי הגס.

גורמי המחלה

בדומה למחלות מעי דלקתיות אחרות, גם מחלת קרוהן נובעת משילוב של מספר גורמים גנטיים וסביבתיים כאחד, כאשר בין יתר הגורמים העלולים להשפיע על התפתחות המחלה וחומרתה נכללים גורמים כגון: היסטוריה משפחתית, עישון, נטילת תרופות העלולות להחמיר את תסמיני המחלה וזיהומים במעי הגס לנוכח הימצאותם של חיידקים מזיקים.

חשוב לציין שככל שתסמיני המחלה מופיעים בגיל צעיר יותר, כך המחלה מתפתחת להיות אגרסיבית יותר עם השנים.

 

תסמיני המחלה

מחלת קרוהן מתאפיינת בתסמינים שונים העלולים להקשות על אבחון מהיר ומדויק של המחלה, כאשר ברשימת התסמינים הנפוצים להיווצרותה של מחלת קרוהן נכללות התופעות הבאות: כאבי בטן תדירים באזור הבטן התחתונה, חום מלווה בשלשול ו/או עצירות, דימום רקטלי ו/או צואה דמית, עייפות וחולשה מתמשכת ללא סיבה מוצדקת, איבוד התיאבון וירידה במשקל. אצל חלק מהחולים במחלת קרוהן עלולים להופיע תסמינים נלווים כגון: דלקות עיניים, כאבי פרקים, פריחה בעור, אבנים בכליות ועוד.

חשוב לציין שתסמיני המחלה משתנים בהתאם לאזור הנפגע במערכת העיכול, כאשר הדלקת הכרונית עלולה לתקוף את כל שכבות דופן המעי.

בין סימני האזהרה המחייבים פנייה מיידית לרופא המשפחה נכללים תסמינים כגון: כאבי בטן המלווים בהקאות וחסימת מעיים, חום גבוה המלווה בכאבי בטן, שלשול נוקשה העלול לגרום להתייבשות והקאות בלתי פוסקות.

שכיחות המחלה

שכיחותה של מחלת הקרוהן בישראל היא מהגבוהות בעולם, כאשר על פי הערכות שונות כ-40 אלף ישראלים מתמודדים עם המחלה שמותכם כ-4% הינם ילדים עד גיל 18, 19% הינם קשישים ו-77% הינם בוגרים מגיל 18 ואילך. מחלת קרוהן נחשבת למחלת המעי הדלקתית הנפוצה ביותר בישראל, כאשר 60% מהאנשים המאובחנים במחלת מעי דלקתית סובלים מקרוהן וכ-40% סובלים מקוליטיס כיבית.

מכיוון שמדובר במחלה כרונית, המחלה עלולה להופיע בהתקפים שתדירותם משתנה מאדם לאדם, כאשר חלק מהחולים סובלים ממחלה פעילה ללא שום הפוגה. תסמיני המחלה עלולים להחמיר ביתר שאת בזמן התקפים, כאשר בתקופות ההפוגה לסירוגין, תסמינים לו נעלמים כמעט לחלוטין.

אבחון קרוהן – כיצד?

החשד לקיומה של המחלה מתעורר על רקע תלונות על כאבים במערכת העיכול, שלשולים ממושכים, דימום צואתי, עייפות בלתי מוסברת וירידה במשקל לא מכוונת.

לצורך אבחון מדויק של המחלה נעשה הליך בירור רפואי הכולל בדיקות מעבדה ובדיקות הדמיה, כאשר בין יתר הבדיקות ניתן למצוא: בדיקת אנדוסקופיה ו-קולונוסקופיה, נטילת ביופסיה מהמעי הדק, בדיקות דם למדדי דלקת, בדיקת תפקודי כבד, בדיקת CT של המעי הדק ובדיקת MRI של המעי.

טיפול במחלת קרוהן – מה חשוב לדעת?

מכיוון שהגורם העיקרי למחלה אינו ידוע ומכיוון שמדובר בסוג של מחלה כרונית העלולה להתפרץ מעת לעת, מטרת הטיפול במחלת קרוהן הינה הפחתת התסמינים והפחתה של התהליך הדלקתי.

בין יתר הטיפולים המוצעים לצורך כך נכללים טיפול מניעתי הכולל שינוי בתזונה והקפדה יתרה על תזונה נכונה תוך הימנעות מסוגי מזונות שונים העלולים להחמיר את הדלקת ואת התסמינים הנלווים אליה.

טיפול נוסף לחולי קרוהן הינו טיפול תרופתי, כאשר קיים מבחר גדול יחסית של תרופות באמצעותן ניתן להפחית את תסמיני המחלה ואף את תדירות התפרצותה. סוג התרופה נקבע בהתאם לחומרת התסמינים ומיקום הדלקת במערכת העיכול. בטיפול התרופתי מוצעות תרופות המדכאות את מערכת החיסון, תרופות אנטיביוטיות המסייעות לנסיגת הדלקת, סטרואידים ועוד.

טיפול נוסף המוצע לחולי קרוהן הינו טיפול כירורגי לכריתת האזור הדלקתי במעי. טיפול זה מוצע אך ורק במקרים של תסמינים תדירים וקשים בחומרתם ו/או במקרים של הופעת סיבוכים שונים שהנפוץ בהם הוא הסיכון המוגבר לחלות בסרטן המעי הגס.

 

רשלנות רפואית במחלת קרוהן – מה חשוב לדעת?

רשלנות רפואית במקרה של מחלת קרוהן, עלולה להיווצר על רקע סיבות שונות שבגינן נגרם נזק גופני לחולה, כאשר בין יתר העילות האפשרויות להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית מחלת קרוהן נכללות הסיבות הבאות:

אבחון מאוחר של המחלה עקב רשלנות מצד רופא המשפחה בהפניית המטופל לבדיקות אבחון, אי טיפול בזמן אמת בתסמינים השונים אשר גרמו לסיבוכי המחלה, חוסר מעקב אחר מצבו הרפואי של החולה, אבחון שגוי ו/או פענוח רשלני של ממצאי בדיקות האבחון, מתן טיפול אשר אינו תואם את ממצאי האבחנה, נזק גופני שנגרם לחולה בעקבות הטיפול ואי מתן הסבר מקיף לחולה אודות הצורך בשינוי התזונתי לו הוא נדרש.

רשלנות רפואית במחלת קרוהן – למי פונים?

בכל אותם מקרים בהם עולה חשד לרשלנות רפואית באבחון ו/או בטיפול של מחלת קרוהן, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לשירותיו של עורך דין רשלנות רפואית המתמחה בניהול תביעות רשלנות רפואית. בשלב הראשון, עורך הדין יברר יחד איתכם את נסיבות המקרה המוביל לחשד להימצאותה של רשלנות רפואית ובמידת הצורך יפנה אתכם לקבלת חוות דעת מרופא מומחה.

במקרים בהם יתברר כי אכן התרחשה רשלנות רפואית בשלב כזה או אחר, תוגש תביעת רשלנות לבית המשפט במסגרתה ייבחן הקשר הסיבתי בין הנזק אשר נגרם לרופא לבין גורם הרשלנות. חשוב לציין שסכומי הפיצוי בתביעות רשלנות רפואית במקרה של מחלת קרוהן, נקבעים על פי מידת הנזק ומכיוון שמדובר במחלה כרונית סכומי הפיצוי עשויים להגיע לסכומים גבוהים.

תרצו לחזור למשהו ספציפי בדף?

תוכן עניינים

צרו קשר:

המומחיות שלנו - השגת הפיצוי המקסימלי בשבילך
דילוג לתוכן