מהי תסמונת אשרמן?
תסמונת אשרמן מאופיינת בהיווצרות צלקות והידבקויות בחלל הרחם ולעתים בחצוצרות, עד כדי חסימה מלאה ועקרות מכאנית. התסמונת עלולה לנבוע הן מביצוע כושל של הליכים רפואיים גניקולוגיים, והן מסיבות אנטומיות.
בתקנות הביטוח הלאומי מוכר מצב של עקרות כתוצאה מהתסמונת, והוא מזכה בקביעת נכות בשיעור של עד 30%, וכן עלולה להיגרם נכות נפשית על רקע הליקוי הגופני, שכן נשים רבות הסובלות מהתסמונת חשות כי איבדו את היכולת לממש את עצמן כאימהות, מה שעשוי להשפיע על תפיסתן העצמית ועל יחסיהן עם סביבתן הקרובה וכן להוביל לדיכאון בדרגות חומרה שונות.
יש לציין כי ניתן לממש את זכויותייך מול הביטוח הלאומי ובנוסף להגיש תביעה על רשלנות רפואית.
גורמים לתסמונת אשרמן
רירית הרחם, שהיא השכבה הפנימית בו, מורכבת בעצמה משתי שכבות: השכבה הפנימית, שנותרת קבועה, והשכבה הפונקציונאלית, אשר נושרת עם דימום הווסת ומתחדשת מידי חודש. תסמונת אשרמן עלולה להתרחש על רקע הפגיעה בשכבה הפנימית של רירית הרחם.
כתוצאה מפגיעה זו עלולות להיווצר הצטלקויות מקומיות, והן עלולות לגרום לפגיעה בשכבה הפונקציונאלית וכן להידבקויות בחלל הרחם, עד כדי חסימה מלאה ויצירת מצב של עקרות מכאנית.
תסמונת אשרמן עלולה להופיע לאחר גרידה לצורך הפסקת הריון או לצורך סילוק שאריות שליה לאחר הלידה, כתוצאה מניתוח קיסרי, היסטרוסקופיה ניתוחית לצורך כריתת שרירנים, החדרת התקן תוך רחמי והפלות חוזרות. שילוב של גורמי דלקת וטראומה לרירית הרחם עלול אף הוא לגרום לתסמונת אשרמן.
אבחון
אבחון תסמונת אשרמן מתבסס על דיווח המטופלת על גרידה שעברה מהסיבות שהוזכרו, או על הליך לכריתת שרירן וכן על שינויים בדימום הווסתי עד כדי היעלמותו. המטופלת תופנה להליך שנקרא היסטרוסקופיה אבחנתית, במהלכו מוחדר סיב אופטי חלל הרחם כך שהרופא יכול להתבונן לתוך חלל הרחם ולאבחן האם מדובר בתסמונת אשרמן. בדיקות אבחון נוספות יכולות להיות צילום רחם או בדיקת אולטרסאונד תלת-ממדי על מנת לעקוב אחר השינויים בחלל הרחם.
טיפול
במידה והתסמונת מאובחנת, תתבצע היסטרוסקופיה ניתוחית תחת הרדמה מלאה על מנת לשחרר את ההידבקויות. יש לציין כי בגלל סיכויי ההישנות הגבוהים של התסמונת, מוחדר בלון או התקן תוך רחמי על מנת למנוע מצב זה, וכן חומצה היאלורונית יכולה לסייע במניעת חזרתה. נדרש מעקב צמוד אחר המטופלת, וכן ייתכן כי תיאלץ ליטול כדורים הורמונליים על מנת לבנות רירית מעובה ותקינה.
השלכות
כאמור, תסמונת אשרמן עלולה לגרור עקרות מכאנית, אשר מעבר לפן הגופני נושאת עמה משקל נפשי מרחיק לכת עבור הנשים הלוקות בה. חלק מהנשים אשר סובלות מעקרות על רקע התסמונת תצגנה תמונה קלינית של דיכאון וחרדות על רקע אי מימוש יכולתן להרות וללדת.
רשלנות רפואית ותסמונת אשרמן
ת"א 24988-08-14 דן בעקרות חמורה אשר נגרמה לתובעת בעלת עבר רפואי שכלל מחיצה תוך רחמית שהוסרה בניתוח וכן טיפולי פוריות אשר בזכותם הרתה. לאחר הניתוח הקיסרי, כפי שעלה, לא נערכה לשליה בדיקה במטרה לאשר כי היא שלמה, ולמרבה הצער נותרו שאריות ממנה ברחמה של התובעת. ששה שבועות לאחר הלידה, עברה האישה גרידה אשר גרמה לתסמונת אשרמן בדרגה כה חמורה, עד כי היכולת ללדת אבדה לה והיא נאלצה להסתייע באם פונדקאית בהריונה הבא. אחת השאלות המשפטיות נגעה לסטנדרט ההתנהגות שנדרש מבית החולים: האם ההמלצה על ביצוע גרידה (פעולה המבוצעת באופן עיוור), נוכח החלופה שכללה היסטרוסקופיה ניתוחית (פעולה המאפשרת לצפות בחלל הרחם תוך כדי ביצועה, על ידי סיב אופטי שמחוברת אליו מצלמה) אכן הייתה בגדר רשלנות? לאור העובדה כי התובעת טופלה בעבר באותו בית החולים ולצוות הייתה גישה למסמכים בנוגע לעברה הרפואי וכן לרופאים אשר טיפלו בה, נקבע כי אכן התקיימה רשלנות בעניינה וכי היה מקום להתאים טיפול אשר סכנות פחותות בצדו.
לסיכום – מה אפשר לעשות?
ראשית, יש לברר מהי הסיבה להיווצרות תסמונת אשרמן, וכן את התנהלות הגורמים הרפואיים במהלך הטיפול. היה ומתגלה תמונה המצביעה על רשלנות רפואית, יעמוד משרדנו לצדך ככל שתחליטי להגיש תביעה. כמו כן, יוכל משרדנו לסייע בהתנהלות אל מול הביטוח הלאומי על מנת לאפשר לך לממש את זכויותייך על פי חוק.