היקף משתמשי האופניים החשמליים עולה בהתמדה. במקביל, החוק בנושא זה עדיין טעון שיפור, האכיפה בוודאי והתשתיות העירוניות בנושא אופניים, מכל סוג, מעטות למדי. מאז שנכנס אופן תחבורה זה לארץ, בצורתו המודרנית המשוכללת והזולה יחסית, הוא הפך ל”להיט” גדול. למרבה הצער, הוא גם הפך למקור חדש ובולט לתאונות, בהן נפגעים גם רוכבים וגם הולכי רגל.
בעבר היו אמנם אופניים מסוג כזה, אבל במספר מועט ובמהירות נמוכה יחסית. כיום, מדובר בסיפור אחר לגמרי ונראה שהאופניים החשמליים נמצאים בכל מקום. זו היא סקירה תמציתית, של עיקר הסכנות והנזקים שמציבים האופניים החשמליים ומה שניתן לעשות, במידה ונפגעים מהם:
בין שני עולמות
למרות שיש לרכבים האלה מנוע, הם לא מוגדרים מבחינת החוק כ”רכב מנועי”. היו אמנם פסקי דין שקבעו שזה הוא כן “רכב מנועי”, אבל פסקי דין כאלה אינם מחייבים במקרים של תביעות אחרות. מסיבה זו, תאונה שמתרחשת בגלל אופניים חשמליים לא עונה להגדרה החוקית של תאונת דרכים.
בנוסף, בעלי אופניים חשמליים לא מחויבים בביטוח חובה (שאותו הנפגע יכול לתבוע, אם מדובר בתאונת דרכים עם “רכב מנועי”). מבחינת הגשת תביעה, עורך דין תאונות דרכים פחות רלבנטי כאן ומה שדרוש הוא סיוע של עורך דין נזקי גוף. סיוע מקצועי כזה חשוב כבר בשלב הראשוני אחרי התאונה, בכדי להבין את האפשרויות. זאת, במיוחד על רקע השינויים התכופים שעדיין יש בחקיקה ובתקדימים בנושא זה.
סכנות ונזקים עקב תאונות עם אופניים חשמליים
לכאורה, מדובר בכלי תחבורה חביב ובלתי מזיק, איטי ביחס לאופנוע, שהוא אופניים משודרגות ותו לא. בפועל, מהירותם של אופניים חשמליים מחמירה את הפגיעה הממוצעת, ביחס לתאונות אופניים. הנזק גדול יותר והטיפול הרפואי והאשפוז שנדרשים – בהתאם. הפגיעה הראשונית תהיה פעמים רבות ברגליים של הולך הרגל – איברים חיוניים מאוד לתפקוד השוטף וליכולת להתפרנס.
הנפילה בעקבות זאת עלולה לפגוע גם בראש ובזרועות. הסביבה הנפוצה למקרים כאלה (כבישים) מעלה גם סיכון של תאונה משנית, אם הנפגע נופל לכיוון מכוניות נוסעות. בכלל, סביב נושא זה, יש מגוון היבטים שמחמירים את הסיכון. רוכבים רבים של אופניים חשמליים הם צעירים, בעלי ניסיון מועט יחסית על הכביש. האופניים עצמם, הם כלי תחבורה לא יציב במיוחד, בשונה ממכונית עם ארבעה גלגלים. הולכי הרגל הם כמובן חסרי הגנה (לא קסדה ולא חגורת בטיחות) וזה הוא עוד היבט שמחמיר את הנזקים.
בנוסף, בשונה מנהג שנמצא בכלי רכב, בין כלי רכב אחרים, הולך הרגל לא ערני לנושא התאונות וגם לא לגיטימי לצפות ממנו שיהיה ער לכך. ה”תאונה” הגרועה ביותר שהוא עשוי להיתקל בה בין הולכי רגל, היא להיתקל במישהו בטעות. אם מדובר באופניים חשמליות שמתנגשות בקשיש, המצב גרוע במיוחד, גם עקב יכולת מופחתת להתחמק במהירות מהסכנה וגם עקב עמידות נמוכה יותר לפגיעות. כמו כן, נזכיר שאופניים חשמליים הם כלי רכב שקט יחסית, שלא שומעים אותו מתקרב.
הדקויות שתלויות בנסיבות
נסיבות התאונה, עשויות לשנות מאוד את התמונה מבחינת היכולת לקבל פיצויים, הגוף שיש לתבוע, גובה הפיצויים האפשריים ועוד. אם זו הייתה פגיעה בדרך לעבודה או בחזרה ממנה, התאונה עשויה להיות מוגדרת כתאונת עבודה. במקרה כזה, ייתכן שתוכלו לקבל פיצוי מהמוסד לביטוח לאומי. אם הפגיעה עקב התאונה גרמה למצב של אובדן כושר עבודה, ייתכן שניתן יהיה להשתמש בביטוחים רלבנטיים שיש לכם, במסגרת הפנסיה ובכלל. אם מדובר בקטין שרכב על האופניים הפוגעות (וזה מצב נפוץ), הגורמים שאחראיים ושאותם יש לתבוע הם הוריו.
פיצויי פגיעה
במקרה של פגיעת גוף מאופניים חשמליים, יש להוכיח כמובן אחריות של רוכב האופניים לתאונה. לדוגמא: האם הוא רכב על האופנים החשמליים במקום שבו אסור לעשות זאת? האם הוא רכב במהירות מרבית (לרוב מדובר במהירויות שהן בסדר גודל של 25 קמ”ש) או פחות מכך? ובאילו נסיבות? כמובן, לא הכול קל לדעת או להעריך ובטח שלא להוכיח.
במקביל, ישנו היבט משלים של אחריות הנפגע עצמו לתאונה. האם הוא תרם לכך עקב חוסר זהירות מצידו? אולי התנהגותו הביאה להחמרת התאונה? במידה וכן, מה היה חלקו במידת הנזק שנגרם? עוד היבט, הוא הערכת הנזק שנגרם לנפגע והשלכותיו הכספיות עבורו. בסופו של דבר, בית המשפט יתחשב במכלול רחב של נקודות כאלה, בכדי לקבוע האם רוכב האופניים אכן אחראי לנזק, באיזו מידה ומה הפיצוי שמגיע לתובע.
כיצד מומלץ לפעול?
בעקבות תאונה בה נפגעתם מאופניים חשמליים, העדיפות הראשונה היא הטיפול הרפואי. מעבר לכך ואם אתם אכן חשים שנפגעתם משמעותית וגם באשמת הרוכב, רצוי להתחיל לטפל בהקדם בהיבט התביעה. אידיאלית, עדיף לטפל מיידית בתיעוד המקום והזמן שבהם התרחשה התאונה.
בעזרת הסמארטפון שעליכם, חשוב מאוד לצלם ואף להסריט את מצבכם ואת אזור התאונה. רצוי לרשום את פרטי הרוכב ועדים ככל שישנם (ושמוכנים לסייע). גם את הטיפול הרפואי בעקבות התאונה חשוב לתעד ורצוי שהוא יכלול התייחסות לנסיבות המקרה. לגבי תביעה – האם כדאי או לא כדאי ואת מי לתבוע, רצוי להתייעץ עם עורך דין שמתמחה ומנוסה בנושא זה.