רשלנות רפואית באבחון רפואי: הגנה על זכויותיך
מהי רשלנות רפואית באבחון רפואי?
לצערנו רשלנות רפואית באבחון רפואי מתרחשת כל הזמן.
זו יכולה להיות רשלנות נקודתית של אדם במצוקה, שזקוק לאבחון מדויק ומיידי אחרת ימות (למשל טעות באבחון של ארוע לבבי / ארוע מוחי). אלו אירועים שמתרחשים בעיקר מול מד"א (אמבולנסים), חדרי מיון, מלר"ם / טרם, וטיפול נמרץ בבתי חולים.
או
מטופלים המצויים בטיפול ומעקב ממושך (יכול להיות גם של כמה ימים ואפילו לצערנו שנים) ובכל הזמן הזה לא מקבלים בעצם טיפול נכון ולא נשלחים לבדיקות הדרושות להם, כי האבחנה ביחס למצבם אינה נכונה ומדויקת.
למשל מקרה של כאבים בגב, ואף אחד לא יודע מה הסיבה לכאבים, כאשר הרופאים המטפלים לא מגיעים לאבחנה נכונה ולא מטפלים במטופל באופן מיטבי (למשל טעות בזיהוי מחלה ממארת או פגיעה עצבית שהפכה לכרונית).
כאשר פונים לעורך דין רשלנות רפואית- קודם כל השאלה הנכונה לשאול– האם הרשלנות הרפואית באבחון גרמה / גורמת לנזק, כי בהיעדר נזק לעולם לא נגלה את הטעות ולא באמת נוכל להגיש תביעה בגין הרשלנות הרפואית.
הכלל הוא – שלא ניתן לתבוע בגין רשלנות רפואית בהיעדר נזק (למעט כמובן מקרים של פגיעה באוטונומיה עליהם נדון במאמר אחר).
רק אם נוכל לבודד את הנזק, שנגרם בעקבות רשלנות רפואית באבחון – כמו טעות באבחון או איחור באבחון, ולא מדובר בנזק שבכל מקרה היה מתרחש למרות הרשלנות הרפואית, רק אז באמצעות עורך דין רשלנות רפואית, נפנה לבחינת הרשלנות הרפואית והיכולת שלנו בפועל להוכיח אותה בבית המשפט, באמצעות עדויות, מסמכים רפואיים ומומחים רפואיים רלוונטיים לתחום הנדרש.
שני כללי אצבע בסיסיים במקרים של רשלנות רפואית –
רפואה אינה מדע מדויק, כך שלכאורה לא ניתן לצפות מהרופאים שהאבחונים שלהם תמיד יהיו מדויקים ונכונים וטעות רפואית בשונה מרשלנות רפואית, הינה לכאורה לגיטימית.
כך קבע בית המשפט העליון, כאשר כל מקרה יבחן לגופו – "… הרופא מטפל מלכתחילה בחולים, שהטיפול האמור להביא להחלמתם עלול לאכזב ולגרום לסיבוכים. וככל שהמחלה קשה יותר, כך הסיכונים גדולים יותר. תרופה וטיפול היפים למחלה פלונית עלולים לגרום לסיבוך אלמוני ויש שגם הטיפול המקצועי ביותר אינו יכול להביא מזור ומרפא. בין כל אלה על הרופא לתמרן את דרכו בזהירות, באחריות ובמקצועיות, בלא שחרב המשפט מונפת מעל לראשו. לפיכך יש לבחור בקפידה את המקרים שבהם תופנה אצבע מאשימה כלפי הרופא ותעמידו בחזקת רשלן לכאורה" (ע"א 2989/95 קורנץ נ' מרכז רפואי ספיר – בית חולים "מאיר", פ"ד נא(4) 687, 698 (1997)).
רשלנות רפואית נבחנת תמיד למועד התרחשותה בהתאם לידע והמידע הידוע אז ולא כחוכמה שבדיעבד.
בע"א 8591/06 פלונית נ' ד"ר דוד יהודה כהן ( פורסם בנבו) שם הוכרה רשלנות רפואית באבחון מאוחר של סרטן הרחם, חזר בית המשפט העליון על ההלכה המנחה כי – – "בבואו של בית המשפט לקבוע האם האבחון השגוי עולה כדי רשלנות, ברור שאין להכריע בדבר על יסוד חוכמה שלאחר מעשה (והרי זו חכמת חלם), אלא על יסוד בחינת סטנדרט הטיפול הרפואי הסביר בעת ההפרה הנטענת (ראו: ע"א 280/60 פרדו נ' חפץ-פלדמן, פ"ד טו 1974, 1977 (1961); ע"א 323/89 קוהרי נ' מדינת ישראל, פ"ד מה(2) 142 (1991)). לא כל טעות באבחון, ודאי של מחלה נדירה, מהווה בהכרח רשלנות (ענין פרדו הנ"ל, שם; ע"א 1483/99 מדינת ישראל נ' טווינה (לא פורסם, 21.1.2004); ע"א 3758/03 מזרחי נ' קופת חולים מאוחדת ([פורסם בנבו], 4.3.2004)). רופאים, ובכללם פתולוגים, אינם אלא בשר ודם, ועלולים לטעות באבחוניהם, ודאי כאשר הם מצויים ב"תחום האפור" הרחב של אפשרויות הטיפול, או האבחון. קביעה גורפת כי כל אבחון פתולוגי, שבדיעבד הוברר כשגוי, ושלא נלוו אליו פעולות דוגמת בקשה לביופסיה נוספת, או התייעצות בעמיתים – עולה כדי רשלנות, כל פועלה יהיה קידום רפואה מתגוננת, לעתים – יתר על המידה ובאופן שאיננו בהכרח לטובת החולים (ראו: ע"א 3056/99 שטרן נ' המרכז הרפואי על שם חיים שיבא, פ"ד נו(2) 936, 956 (2002)).
הסיבות והמקרים לרשלנות רפואית באבחון:
קיימים מספר גורמים קבועים ועיקריים שגורמים לרשלנות רפואית באבחון וחשוב לבודד אותם ולדייק אותם לפני שמגישים תביעה עם עורך דין רשלנות רפואית –
1. הראשון שבהם הוא כמובן הגורם האנושי –
שיכול להיות טעות באבחון, בטיפול, או בגלל מחלות מרובות של המטופל, חוסר התייחסות לתלונות המטופלים, חוסר ריכוז ושינה של הצוות הרפואי, עומס יתר על הצוות הרפואי, חוסר מקצועיות של הצוות הרפואי. טעות של הצוות הרפואי בפיענוח הבדיקות הרפואיות או טעות אנוש במעבדה הרפואית.
הגורם האנושי יכול לתרום לאבחון וטיפול שגוי שיפגע במטופל, באי מתן טיפול מניעתי מיידי, באי שליחת המטופל לבדיקה הנחוצה כולל בדיקות הדמיה דחופות, בשחרור מבית החולים והתעלמות מסימנים משמעותיים כולל תלונות המטופל עצמו שעלול לבסוף להתמוטט בביתו.
לצערנו הרב קיימות אינספור דוגמאות לרשלנות הגורם האנושי, לפעמים באופן ישיר ולפעמים בגלל פגמים מובנים במערכת הרפואית, בעיקר כאשר הצוות אינו פועל על פי הפרוטוקול הכתוב.
2. הגורם השני הוא חוסר תיאום במערכת הרפואית,
כאשר המידע בין הרופאים או המוסדות השונים ואפילו המחלקות השונות באותו בית החולים אינו עובר או שאינו עובר באופן מלא ומדויק, ואז מתקבלות החלטות רפואיות שגויות שמבוססות על חצאי מידע או מידע שגוי.
בדיקות לא מגיעות בזמן או לא מגיעות בכלל למחלקות בהן מצוי המטופל, היעדר שיתוף במידע רפואי בין המוסדות השונים שמוביל לאבחנה לא נכונה, היעדר תשאול ותחקור את המטופל באופן נכון וממצא וכך נמנעת מהרופא המטפל התמונה המלאה ביחס למצבו של החולה.
לעתים מקרים אלו גורמים לרשלנות רפואית במהלך מעקב אחר מטופל, דהיינו יודעים על הבעיה אך היא אינה מטופל באופן מיטבי ומוצלח.
3. הגורם השלישי הוא הכשל הטכנולוגי –
כאשר הטיפול שניתן או המכשור שבו מבוצע הטיפול אינו טוב ואיכותי ואין בו כל תועלת על המכשירים והטיפולים שבוצעו קודם לכן ואין בו כל תרומה לאבחון המחלה והפגיעה.
כיום לצערנו רפואה לא שונה מאופנה ומכל עסק כלכלי אחר, כך למשל מכשור חדשני שמגיע לידיהם של צוותים רפואיים, שיבקשו לבחון ולהתנסות בו.
למען הזהירות שימו לב שבכתב התביעה נטענות מלוא הטענות שלכם ואינכם מתמקדים רק בסעיף רשלנות יחיד ובודד, אלא מעלים טענות משלימות אחת לשניה.
סוגי הרשלנות הרפואית הנפוצים בהקשר של אבחון וטיפול רפואיים –
- רשלנות רפואית באבחון וטיפול בסרטן (כמו סרטן שד, סרטן המעי, סרטן ריאות וכו').
- רשלנות רפואית באבחון וטיפול במחלת ואירוע לב (אבחנה לא נכונה ומניעת טיפול מניעתי כמו מדללי דם וכו').
- רשלנות רפואית באבחון וטיפול באירוע מוחי (היעדר ביצוע בדיקת CT לראש, היעדר מתן מדללי דם וכו').
- רשלנות רפואית באבחון וטיפול בזיהום שלבסוף גורם לספסיס ומוות (אי מתן אנטיביוטיקה וטיפול מניעתי מיידי וכו').
- רשלנות רפואית באבחון וטיפול אי-זיהוי של פגיעה עצבית, עד שהפגיעה הזו הופכת לכרונית ומשתקת את המטופל (היעדר הפניה לביצוע בדיקות דימות כמו MRI ואי מתן סטרואידים וכו')
- רשלנות רפואית באבחון וטיפול שגוי של מחלה נפשית, הכוללים אשפוז לא מוצדק וטיפול תרופתי לא נכון ולא נחוץ (למשל אדם המצוי בדיכאון אך בטעות מאובחן כחולה סכיזופרני מסוכן לציבור ולעצמו וכו').
אתם חושדים שאתם או יקרים לכם נפגעו ברשלנות רפואית – מה עושים?
בכל מקרה שכזה של רשלנות רפואית, אתם תפנו באמצעות עורך דין רשלנות רפואית לרופא מומחה רלוונטי, לעתים אלו יהיו מספר תחומים מקבילים – למשל מומחה לטיפול נמרץ ומומחה בתחום הלב או הנוירולוגי.
תפקידם של המומחים הרפואיים היא לא רק לבחון ולאבחן את הרשלנות הרפואית הנטענת, אלא גם לכמת אותה לכדי נזק בר פיצוי, דהיינו מה הייתה יכולה להיות התוצאה לולא הרשלנות, וכמובן לנסות ולייחס את מלוא הנזק לרשלנות הרפואית.
לפני פניה למומחים רפואיים על עורך דין רשלנות רפואית לאסוף את מלוא הרשומות הרפואיות הרלוונטיות מכל המוסדות הרפואיים שטיפלו בכם לאורך השנים וכמובן במועד הרשלנות עצמה.
ניקח לדוגמא רשלנות של חצי שנה באבחון מחלת סרטן השד – השאלה שיבדוק המומחה מעבר לרשלנות עצמה (האם קיימת או לאו?),
מה היא התרומה של הרשלנות לנזקה של אותה אישה?
האם הטיפול הרפואי שהיא קיבלה בסופו של יום היה שונה וקשה יותר בגלל האיחור באבחון?
האם בגלל האיחור באבחון פחתו סיכויי ההחלמה שלה?
מהי תוספת הנזק לחייה בעקבות האיחור באבחון מחלת הסרטן?
האם חלה החמרה במצבה?
האם היא סבלה סבל מיותר?
האם בעקבות הרשלנות והאיחור באבחון יש צורך בטיפולים יקרים ומורכבים יותר?
האם קיימת פגיעה בכושר ההשתכרות? באיכות החיים?
הגשת תביעה ובחירת עורך דין רשלנות הרפואית:
אחרי שגיבשתם דעה ועמדה, וכמובן וידאתם שקיימת כדאיות כלכלית לפנות להליך משפטי של רשלנות רפואית, כיצד בעצם בוחרים את בעל המקצוע המתאים שילווה אתכם ואת התהליך עד התוצאה הרצויה?
המלצתי החמה פשוט להיכנס לאתרים משפטיים ולמצוא את אותו עורך הדין שאכן תחת ידיו קיימים פסקי דין רלוונטיים לתחום הרשלנות הרפואית, דהיינו מדובר בעורך דין שהוביל לקוחות ותהליכים דרך הערכאות המשפטיות ולא רק מנהל משא ומתן ומסיים תיקים בפשרות מהירות.
הפרמטר השני ולא פחות חשוב הוא כימיה עם בעל המקצוע, כימיה מהסוג שאתם סומכים עליו ומרגישים שאתם יכולים לשאול כל שאלה, גם השאלה המטופשת ביותר ולא להיות מובכים.
לסיכום –
אם נפגעת כתוצאה מאבחון רפואי שגוי או מאוחר ומדובר ברשלנות רפואית, את או אתה מוזמנים ליצור איתנו קשר לבחינה ראשונית של המקרה, בכלל להבין מהו בסיס הרשלנות והאם יש לזו תרומה משמעותית לנזק, קח שזה נכון להיכנס לתביעה משפטית שכזו.
לצערנו הרב עלויות ההליכים המשפטיים ברשלנות רפואית רק עולות ולכן לא בכל מקרה ניכנס להליך משפטי עם עורך דין רשלנות רפואית אלא בעיקר במקרים שיש בהם מבחינתכם כדאיות כלכלית.