רשלנות רפואית קורפוס קלוסום פגום

עו״ד בנו גליקמן

רשלנות רפואית בניתוח במוח

 

Corpus callosum (קורפוס קלוסום / כפיס המח) הוא אזור במוח, שאחראי על הקשר בין שני חלקיו (שתי ה”המיספרות”). הוא גם אחראי על התקשורת בין המוח לבין מערכת העצבים. התפתחותו התקינה של הקורפוס קלוסום חיונית לתפקוד הקוגניטיבי. לכן, ברור כי שיבושים בכך ובוודאי רשלנות רפואית בנושא זה, הם אירועים משמעותיים מאוד.

 

התפתחות כפיס המח ושיבושים בה

התפתחות הקורפוס קלוסום מתחילה מהשבוע השמיני או התשיעי להריון. ניתן לעקוב אחר מצב ההתפתחות החל מהשבוע השמונה עשר להריון. עם זאת, זיהוי פגמים איכותי מתאפשר רק החל מהשבוע ה-24 או 22. את הפגמים שעלולים להתרחש, נהוג לחלק לשני סוגים. האחד, הוא מצב אשר מסתיים לבסוף באיבר שלא מתפקד. זה יכול להיות מצב שבו הקורפוס קלוסום לא מתפתח בכלל או תהליך שבו הוא מתפתח, אבל התפתחותו משתבשת לגמרי בהמשך.

מצב זה מכונה אגנזיס. הסוג השני של פגם באיבר זה הוא התפתחות שלא הושלמה והוא ידוע בשם היפופלזיה. בעת האבחון, הרופאים מחפשים אינדיקציות לחוסר בקורפוס קלוסום (כלל לא מופיע), אורך בלתי מספיק, רוחב בלתי מספיק או מבנה לא תקין. כל זאת, בהשוואה לנתונים ממוצעים ידועים, לגבי התפתחות תקינה של האיבר. בין השאר, נלקח בחשבון שהקורפוס קלוסום עבה יותר אצל נשים. אגב, התפתחות הקורפוס קלוסום ממשיכה עד גיל 12.

 

מה גורם לכך?

ככל הידוע, פגמים בהתפתחות הקורפוס קלוסום עשויים להיגרם עקב זיהומים, הפרעות גנטיות מסוגים שונים ואף צריכת אלכוהול במהלך ההריון. כמו כן, הדבר עשוי לקרות עקב חסימה פיזית שמפריעה לגדילתו (דוגמת ציסטה).

 

השלכות הפגמים

כשם שקורפוס קלוסום עשוי להיות פגום בדרכים רבות, כך גם ההשלכות האפשריות של השיבושים מגוונות. הנזקים לא תמיד חמורים. זה יכול להיות למשל, עיכובים מסוימים בהתפתחות או שיבוש קל בקואורדינציה (נזכיר, שתפקיד איבר זה הוא לחבר בין שני חלקי המוח). למעשה, המוח הוא איבר גמיש מאוד ויש ממצאים, לפיהם הוא יודע לפצות בדרכים מסוימות אפילו על חוסר מוחלט בקורפוס קלוסום. אלא שישנם לא מעט מקרים, שבהם השיבוש חמור יותר.

 

במקרים קיצוניים, מדובר על פיגור שכלי ופגיעה חמורה בתפקוד המוטורי. כמו כן, עשויה להיות רגישות לא תקינה לכאב ואף למגע. אנקדוטה מעניינת, היא שפגם בקורפוס קלוסום עשוי להתבטא גם ב-“Alien hand syndrome” – תסמונת נדירה, בה החולה חש שאחד מאבריו (זרוע למשל) לא “שייך” לו, לא בשליטתו ולמעשה מתפקד באופן עצמאי רפלקסיבי.

 

האם ומתי זו רשלנות רפואית?

כפי שראינו, מדובר בנושא רפואי מורכב למדי. בין השאר, ישנה מורכבות בפענוח ממצאי בדיקות ובפירוש סימפטומים. לדוגמא: ישנם מקרים שבהם סימפטומים של קורפוס קלוסום פגום, מאובחנים בטעות כנובעים ממקור אחר. אוטיזם למשל (מצב שבו הקורפוס קלוסום ידוע כקטן מהרגיל). בכלל, מעקב אחר התפתחות הריון הוא אתגר לא פשוט.

רשלנות של ממש, יכולה להתבטא כאן בכמה שלבים ומצבים. זו עשויה להיות רשלנות בעצם המעקב אחר התפתחות איבר חיוני זה. פירוש תוצאות המעקב תלוי בגורמי נוספים, דוגמת השאלה באיזה שבוע ההריון וגם כאן עלולים לשגות. אם מזוהה פגם בהתפתחות, עלולה להיות רשלנות בהתעמקות בכך (למשל לגבי הפניה למומחה לגנטיקה). כמובן, עלולה להיות כאן גם התרשלות בטיפול (ככל שניתן לטפל). מול ההורים, עשויה להיות התרשלות בעדכונם במצב, בהסברת משמעות הדברים, השלכותיהם והאפשרויות השונות שעומדות בפני הזוג ובפני הרופאים.

 

לתבוע או לא לתבוע?

לא כל מקרה של טעות של רופא, הוא אכן רשלנות רפואית. גם לא פשוט להבין או להוכיח את מה שלדעתכם התרחש, בנסיבות רפואיות מורכבות (דוגמת רשלנות רפואית בניתוח). בנוסף, לא בכל מקרה של רשלנות רפואית משתלם לפנות לבית המשפט ולעתים, תביעות רשלנות רפואית מסתיימות דווקא בהסכם פשרה בין הצדדים. לעתים, לא זה ולא זה אפשריים או משתלמים.

בכדי להבהיר את התמונה, אשר שונה ומיוחדת בכל מקרה בפני עצמו, תזדקקו לשירותי עורך דין. כמובן, חשוב שהוא יתמחה בכך. משמע – עורך דין רשלנות רפואית. עורך הדין גם יסייע להבהיר נקודות ראשוניות, כמו זהות הגורמים שאותם תובעים (רופא? מוסד רפואי? חברת ביטוח?) כמובן, הוא יוביל וינהל את הפעילות מול בית המשפט, אשר עשויה להיות ממושכת ומורכבת למדי.

 

עוד כדאי לדעת

לפני הגשת תביעה, כדאי לקחת בחשבון גם את הנקודות הבאות: פגמים בהתפתחות הקורפוס קלוסום גורמים לרוב למצבים שלא ניתן לרפא ושאינם מצבים רפואיים של מה בכך. ואכן, נושא ההיריון הוא בין התחומים המרכזיים בכל הנוגע לתביעות רשלנות רפואית. אם הייתה רשלנות שהחמירה את המצב, פיצוי כספי בהתאם לה עשוי בהחלט להקל כספית על ההתמודדות.

כדאי לזכור, שמדובר במורכבות רפואית וגם משפטית לא קטנה, שתדרוש השקעת זמן וכסף. יהיה צורך לאסוף את המסמכים שמוכיחים את מה שהתרחש (ומוסדות רפואיים מחויבים להעביר מסמכים שהם חלק מ”התיק האישי” שלכם). בנוסף, תהיה דרושה גם חוות דעת של רופא בעל מומחיות רלוונטית.

 

תרצו לחזור למשהו ספציפי בדף?

תוכן עניינים

צרו קשר:

המומחיות שלנו - השגת הפיצוי המקסימלי בשבילך
דילוג לתוכן