הופעתה של צהבת עלולה להעיד על מחלות שונות הקשורות לכבד, ולכן, קיימת חשיבות רבה לאבחונה כבר בשלבים המוקדמים של התפתחותה. הצהבת היא למעשה מצב פיזיולוגי הגורם לעלייה ברמות ה-בילירובין שהוא למעשה פיגמנט צהוב המצוי ברקמות.
פיגמנט זה נוצר בגוף באופן טבעי ובמצב תקין הוא מפורק ומסולק מהגוף לאחר פירוק הברזל מההמוגלובין המצוי בכדוריות הדם האדומות. במקרים בהם נפגע תפקודו של הכבד (האחראי בין היתר לסינון תוצרי ה-בילירובין מזרם הדם), נוצר מצב של עודף בילירובין ו/או חוסר יכולת בפינויו מהגוף והדבר בא לידי ביטוי בהופעת צבע צהוב בעור ובלחמיות.
סוגי צהבת
כפי שציינו לעיל, קיימים סוגים שונים של מחלת הצהבת שכל אחד מהם עלול להעיד על סוג אחר של מחלת דלקת בכבד (הפיטיטיס). סוגי הצהבת השונים נבדלים במועד הופעתם ובמשך התפתחותם, כאשר בין יתר סוגי הצהבת נכללים:
- צהבת ילודים – סוג של צהבת הנפוץ בקרוב כ-40% מהתינוקות. צהבת מסוג זה אינה מחלה זיהומית והיא עשויה להתפתח גם בקרב תינוקות בני יומם לנוכח העובדה שתינוקות נולדים באופן תקין עם כמות גדולה של כדוריות דם אדומות המתפרקות מספר שעות ו/או ימים לאחר הלידה. בחלק מהמקרים, פירוק הכדוריות מוביל להצטברות בילירובין בגוף ולהופעת צבע צהוב בעור ובלחמיות. צהבת מסוג זה חולפת מאליה לאחר מספר ימים, כאשר במקרים בהם הצטברו בגוף רמות גבוהות של בילירובין, הדבר עלול להוביל לפגיעה מוחית.
- צהבת A – סוג של מחלה ויראלית המועברת ברוב המקרים על ידי מזון מזוהם בסביבת תנאי היגיינה ירודים. סוג זה של צהבת מתאפיין בתסמינים חריפים העלולים להימשך חודשים ובאמצעות טיפול תומך הוא חולף מעצמו.
- צהבת B – סוג של מחלה ויראלית המועברת ברוב המקרים באמצעות מגע עם דם ו/או במגע מיני. סוג זה של צהבת גורם לפגיעה תפקודית של הכבד, דבר המחייב קבלת טיפול אנטי-ויראלי. לצהבת מסוג זה קיים חיסון המונע הדבקה.
- צהבת C– סוג של מחלה ויראלית המועבר בדרך דומה לצהבת A וצהבת B. סוג זה של צהבת עלול להתפתח לכדי דלקת כרונית בכבד. לסוג זה של צהבת לא קיים חיסון ותסמיניה חריפים יותר מסוגי הצהבת האחרים.
- צהבת אוטואימונית – סוג של צהבת העלולה להוביל לדלקת כבד חריפה וכרונית. עלולה להתרחש על רק תגובה אוטואימונית או על רקע נטילת תרופות מסוימות או תחלואת כבד קודמת.
אבחון צהבת – מה חשוב לדעת?
אבחון מוקדם ככל הניתן של סוג הצהבת הינו חיוני והכרחי לצרכי קבלת טיפול מותאם. את מצבי הצהבת השונים ניתן לאבחן באמצעות בדיקת נוזל הדם בריכוז גבוה של בילירובין. במקרים מסוימים, לתסמיני הצהבת (הופעת צבע צהוב בעור ובלחמיות) עלולים להתלוות תסמינים נוספים העלולים להעיד על התפתחותה של דלקת כבד.
תסמינים אלו כוללים בין היתר: נפיחות בטנית, כאבי בטן לא מוסברים וגזים, שלשולים, עצירות וכדומה. אי – אבחון מוקדם של הצהבת עלול להוביל לסיבוכים שונים כגון: אנמיה, אי ספיקת כבד, אי ספיקת כליות ומחלת הפטיטיס (דלקת בכבד) כרונית.
כאשר מתפתחת דלקת בכבד (הפטיטיס) שהצהבת הינה הסימן להופעתה, עלולים להופיע תסמינים כגון: עייפות וחולשה לא מוסברת, כאבי פרקים, אובדן התיאבון, כאבי בטן מלווים בהקאות ושתן בגוון כהה.
רשלנות רפואית במחלת צהבת – מה חשוב לדעת?
רשלנות רפואית במחלת הצהבת עלולה להתרחש על רק אבחון שגוי או לקוי של סוג הצהבת, אבחון מאוחר של המחלה ועל רקע קבלת טיפול אי תואם את מצבו של החולה. במקרים נדירים יותר, רשלנות רפואית מחלת צהבת עלולה להתרחש על רקע רשלנות שגרמה להדבקה בצהבת בעקבות עירוי דם מזוהם וכדומה.
אי קבלת טיפול ו/או שירות רפואי הולם כבר בשלב ההתייחסות לתסמינים הנ”ל ושלבי האבחון, עלול להוות עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית בגין התפתחותה של מחלת הצהבת אשר הובילה לדלקת כבד חריפה או כרונית שעם השלכותיה המטופל נדרש להתמודד.
במקרים אלו, חשוב ומומלץ להיוועץ עם עורך דין רשלנות רפואית המתמחה בניהול הליכי תביעה כנגד הגורמים הרלוונטיים. היוועצות מוקדמת עם עו”ד רשלנות רפואית, תאפשר גם לכם לבחון את סיכוי הגשת התביעה וזאת לאחר בירור מקיף בכל הנוגע למידת הנזק שנגרם לכם כתוצאה מרשלנות רפואית באבחון צהבת ו/או דרכי הטיפול בה.
חשוב לציין שבדומה לכל תחום רשלנות רפואית אחרת, גם רשלנות רפואית מחלת צהבת, הינו הליך המחייב אתכם באיסוף מסמכים היכולים להעיד על העילה בגינה אתם עתידים להגיש את תביעת הרשלנות וקבלת חוות דעת רפואית מרופא מומחה. באמצעות שירותי עו”ד רשלנות רפואית, תוכלו להסתייע בין היתר בשירותי ייעוץ משפטי, לרבות, ניהול תיק התביעה וקביעת סכום הפיצוי הנדרש מהגורם הרלוונטי וזאת על פי מידת הנזק שנגרמה לכם עקב רשלנות רפואית מחלת הצהבת.
מתעורר בכם חשד או חשש לרשלנות רפואית באבחון ו/או טיפול בצהבת? אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר עוד היום!